Exclusiv (document): Care sunt salariile actuale la Spitalul Roman și cine beneficiează de majorări

de | 17/04/2018 | Economic, Local, Sănătate

Personalul din sistemul sanitar a primit, zilele acestea, salariul majorat ca urmare a aplicării Legii salarizării și a aplicării grilei din 2022. Cei care s-au bucurat când au văzut câți bani le-au intrat în cont au fost două categorii de angajați: medicii și asistenții. În unele cazuri, medicii au primit mai mult decât dublul venitului de până acum, toate veniturile pot fi calculate la sfârșitul articolului.

Cum se calculează salariile și sporurile

Tot personalul sanitar a primit salarii mărite cu 25% de la 1 ianuarie 2018. De la 1 martie 2018, guvernanții au decis ca medicii și asistenții să primească salarii conform grilei din 2022. De ce s-a ales această variantă? Pentru că sistemul sanitar suferă de o lipsă majoră de personal, cei mai mulți medici și asistenți fiind atrași de ofertele tentante din occident. Aceasta a fost, așadar, soluția Guvernului la criza de personal din sănătate.

Tot din martie 2018, procentul alocat sporurilor din bugetul de salarii a fost limitat la 30% (prin aplicarea HG nr. 123/30.03.2018). Acest 30% este un procent general, valabil pentru ordonatorii principali de credite și instituțiile subordonate. Adică, o primărie care are alte două-trei instituții în subordine trebuie să ajungă la un procent de 30% reprezentând sporuri, dar într-o instituție sporurile pot însemna 40% din bugetul de salarii, iar în altă instituție doar 10% din bugetul de salarii. Important este ca procentul general să nu fie mai mare de 30%.

Salarii mai mari la Spital datorită economiilor din Primărie

Datorită acestui procent care trebuie respectat la nivel macro, Primăria Roman a trimis către Spitalul Municipal de Urgență Roman o adresă prin care a înștiințat unitatea spitalicească că trebuie să acorde sporuri în valoare de maxim 1.800.000 lei lunar, conform calculelor realizate de specialiști. Această sumă înseamnă un procent de 41,07% de sporuri din bugetul de salarii al Spitalului. Însă, dacă salariile din Primărie ar fi fost mai mari sau dacă numărul angajaților ar fi fost mai mare, suma ce ar fi revenit Spitalului ar fi fost mai mică, iar unii angajați ar fi ajuns să primească mai puțini bani decât luna trecută din cauza plafonării sporurilor, așa cum s-a întâmplat la alte spitale din țară.

Inechitățile lovesc în cei cu bani mai puțini

Cei nedreptățiți sunt brancardierii, infirmierele, îngrijitorii și personalul TESA și administrativ. Aceste categorii de personal sunt cel care, în general, au veniturile mai mici. Dar vor trebui să aștepte anul 2022 pentru a li se aplica grila de salarizare care li se aplică acum medicilor și asistenților. O altă anomalie se înregistrează la nivel de management, unde cel mai mare venit net este al directorului medical (aproape dublu față de directorul economic și cu câteva sute de lei peste directorul general) pentru că metoda de calcul a venitului reprezintă aplicarea unui spor la venitul său ca medic.

Tabel cu salariile nete ale angajaților Spitalului Roman în luna ianuarie 2018

[better-wp-embedder width=”100%” height=”600px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”37874″ /]

Tabel cu salariile nete ale angajaților Spitalului Roman în luna martie 2018

[better-wp-embedder width=”100%” height=”600px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”37875″ /]

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.