Bursa locurilor de muncă: mulți participanți, puține rezultate

de | 23/04/2018 | Economic, Județean

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț a organizat, vineri, bursa generală a locurilor de muncă. Au participat 109 de agenți economici (39 la Piatra Neamț, 38 la Roman și 32 la Tîrgu Neamț) care au oferit 1.043 locuri de muncă vacante.

Principalele ramuri de activitate în care au fost oferite locurile de muncă sunt: construcții (în meserii ca zugrav, zidar, fierar-betonist, dulgher, lăcătuș mecanic), servicii (în meserii ca vânzător, ospătar, barman, patiser, bucătar, șofer, asiatent manager) și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în municipiul Piatra Neamț (410), următorul fiind municipiul Roman (344) și orașul Tîrgu Neamț (289).

Cifrele de după ziua bursei arată astfel:

Au participat un număr de 1.101 de persoane, 614 la Piatra Neamț, 305 la Roman și 182 la Tîrgu Neamț – cei care au trecut pe la angajații AJOFM Roman au fost mai mulți decât numărul de oferte de muncă. Unii nu au trecut, însă, și pe la angajatori, fiindc îi interesa doar viza pentru a primi șomajul mai departe.

Ca urmare a acestei acțiuni un număr de 76 de persoane au fost angajate pe loc, din care 7 cu studii superioare (consultant asigurări-3, asistent manager-2, inginer textile-1, inginer petrolist-1) – doar 7,28% dintre locurile vacante au fost ocupate pe loc și doar 0,67% (!) au fost posturi cu studii superioare.

Alte 325 de persoane au fost selectate în vederea încadrării – adică doar 31,16% se potrivesc profilului de angajat căutat de firme.

Dacă vor fi angajați toți cei care au fost selectați, tot rămân 700 de șomeri care nu au fost interesați sau nu s-au potrivit pe oferta agenților economici. Prin urmare, cei mai mulți participanți nu și-au găsit un loc de muncă. Cauzele sunt diferite, dar efectul va fi același: un nivel de trai scăzut, la limita subzistenței pentru acești oameni și familiile lor, în condițiile în care firmele se plâng de o acută lipsă de personal. Până acum, niciuna dintre încercările asociațiilor profesionale de pe piața muncii nu pare să fi găsit soluția la această distanță atât de mare între oferta și cererea de pe piața muncii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.