Părintele Elefterie, caterisit definitiv. Arhiepiscopia anunță consecințe penale dacă mai slujește sau îmbracă haina de călugăr

de | 23/04/2018 | Local, Religie

Părintele Elefterie, unul dintre preoții cei mai cunoscuți și mai apreciați, timp de mulți ani, la nivelul Episcopiei Roman, a fost caterisit definitiv.

Consistoriul eparhial monahal a anunțat că ieromonahul Elefterie Tărcuță nu a făcut apel către Consistoriul mitropolitan monahal față de deciziile de ceterisire și excludere din monahism, astfel că „sentința administrată de Consistoriul monahal eparhial a rămas definitivă și executorie.”

Drept urmare, fostul ieromonah Elefterie (Jănică) Tărcuță și-a pierdut calitatea de preot, trecând în rândul mirenilor cu numele primit la botez, Jănică. Celui în cauză îi sunt interzise următoarele:

  • să oficieze slujbe religioase;
  • să poarte uniformă preoțească;
  • să poarte haină monahală;
  • să ocupe un post neclerical în activitățile bisericești.

În cazul în care susnumitul va ignora interdicțiile de mai sus, va intra sub incidența Codului Penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor:

  • exercitarea fără drept a unei profesii (art. 348 NCP, raportat la art. 23, alin. 4 din legea nr. 489/2006);
  • port ilegal de uniformă (art. 641 CP).

comunicat de presă Ahiepiscopia Romanului și Bacăului

După cum înRoman.ro a scris aici, conflictul dintre fosul protos. Elefterie și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a început mai demult, dar a atins noi cote după Sinodul din Creta, din iunie 2017. Atunci, mai multe decizii ale reprezentanților bisericilor ortodoxe au fost contestate de o parte a clericilor și a creștinilor, pe motiv că duc la pierderea credinței adevărate.

De altfel, pr. Elefterie nu recunoaște caterisirea. Într-un document de 11 pagini, trimis către Patriarhia Română, acesta explică că deciziile Sinodului din Creta l-au determinat să ia atitudine și că este de datoria lui de creștin să facă cunoscute toate lucrurile care afectează biserica și credința adevărată.

Știți bine ce au făcut comuniștii când au scos afară din mănăstiri și au dezbrăcat și arestat pe călugări. Gestul dumneavoastră este mai odios decât al lor. Ei mărturiseau pe față că sunt împotriva lui Dumnezeu și oamenii e păzeau ușor de ei. Dumneavoastră spuneți că-L slujiți pe Dumnezeu, dar deformați învățăturile Lui, derutându-i și înșelându-i astfel complet pe credincioși. Că abuzați pe plan lumesc, puteți foarte bine să vă arătați puterea și autoritatea în această lume; puteți să mă dați pe mâna autorităților civile precum Ana și Caiafa l-au fat pe Hristos pe mâna lui Pilat. (…) Nu crecunosc caterisirea, fiind necanonică. Ecumenismul,erezia, dualitatea, da și nu, diplomația, dragostea lumească, impocrizia sunt hrana antihriștilor.

pr. Elefterie Tărcuță

 

În ciuda acestor sancțiuni, mulți dintre credincioșii care l-au avut îndrumător spiritual pe fostul pr. Elefterie îl vizitează adesea la o mănăstire din județ.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.