Părintele Elefterie, exclus din rândul clericilor și din monahism

1.424

Protosinghelul Elefterie Tărcuță a fost exclus din monahism și a fost caterisit. Decizia a fost luată luni, 12 martie, de consistoriul eparhial monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În comunicatul de presă emis de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se precizează că „în conformitate cu prevederile Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe, ale Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, ale Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, precum și ale hotărârilor organismelor deliberative și executive centrale și eparhiale, i-a aplicat, la data de 13 februarie 2018, Protos. Elefterie (Jănică) Tărcuță, fost slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman, următoarele sancțiuni:

  • caterisirea (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești) prevăzută de art. 5, par. (B), alin. (1), lit. e), din  Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române;
  • excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală, prevăzută de art. 5, par. (A), alin. (2), lit. c), din  Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române.”

Aceste sancțiuni au fost pronunțate de instanța de fond, iar protosinghelul Elefterie Tărcuță are drept de contestație. Contestarea sentinței a fost stabilit în termen de 15 zile lucrătoare.

Conflictul dintre protos. Elefterie și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a început mai demult, dar a atins noi cote după Sinodul din Creta, din iunie 2017. Atunci, mai multe decizii ale reprezentanților bisericilor ortodoxe au fost contestate de o parte a clericilor și a creștinilor, pe motiv că duc la pierderea credinței adevărate. Înainte de această decizie fără precedent, pr. Elefterie a fost sancționat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

În ciuda acestor sancțiuni, pr. Elefterie are parte, în continuare, de numeroși adepți, care merg periodic zeci de kilometri la o mănăstire din județ pentru a se întâlni cu duhovnicul lor.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

  1. Gheorghe Chiper spune

    Parintele Elefterie este fara discutie unul dintre cei mai vrednici duhovnici ai Eparhiei Romanului si Bacaului!Acest bun parinte n-are casa,masina sau conturi in banca dar il are pe Dumnezeu si pe noi cei care il urmam.A fost caterisit aparand credinta ortodoxa si adevarul!Rog pe bunul Dumnezeu sa-l apere si sa-i dea putere !Vrednic este Parintele Elefterie!

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.