Primăria Roman va primi bani pentru un muzeu dedicat Centenarului

de | 25/04/2018 | Cultură, Local

Patru proiecte din județul Neamț au primit finanțare de la Guvernul României pentru proiecte dedicate Centenarului. Conform unui document primit de înRoman.ro, unul dintre cele patru proiecte din județ selectate de Comitetul Interministerial pentru Centenar spre a primi finanțare va însemna amenajarea unui muzeu la Seminarul Ortodox din oraș.

Muzeul Centenarului „Războiul pentru Reîntregirea Neamului” este descris ca fiind: „amenajarea muzeului într-o încăpere de 86 de metri pătrați va avea loc într-o anexă a clădirii liceului ce odinioară era un ateliar în perioada în care se realiza învățământul tehnic aici. Pentru lucrare va fi neceară întocmirea unei documentații de avizare a intervențiilor și a unui proiect tehnic privind desfășurarea și execuția lucrărilor. Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” se află în intravilanul municpiului Roman, în perimetrul de protecție cu monumente istorice, de erhitectură și urbanism, valori istorice și arheologice, Arhiepiscopia Romanului,  Cetatea Romanului.”

Proiectul ar trebui să se materializeze între lunile iunie – septembrie. Pentru acest muzeu, Primăria municipiului Roman va primi suma de 100.000 de lei.

Alte trei proiecte din județ au fost aprobate și vor primi bani. Este vorba despre un proiect al comunei Tașca, prin care se dorește realizarea de slujbe la monumentul eroilor din comună, depuneri de coroane, o paradă a drapelelor și momente artistice. Pentru acest proiect, care se va desfășura în decembrie, Primăria Tașca va primi 5.000 de lei.

„Pe urmele eroilor din primul război mondial” este un alt proiect aprobat. Acesta aparține Primăriei Tîrgu Neamț și presupune organizarea unui expoziții fotografice, proiecția filmului „Triunghiul morții” și desfășurarea simpozionului „Regalitatea română și Marea Unire – Regele Ferdinand I, omul din spatele Marii Uniri”. Pentru acest proiect, Primăria Tîrgu Neamț va primi 15.000 lei.

Tot Primăriei din Tîrgu Neamț se vor aloca 25.000 lei pentru ridicarea unei troiți închinate Reginei Maria, suverana României Mari. Conform inițiatorilor, „troița va fi ridicată în apropierea locului în care Nicolae Iorga a pus piatra de funație a Mănăstirii Maica Domnului a Tuturor Mângâierilor, la data de 14 septembrie 1939.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.