Foto: Ziua veteranilor de război, marcată în avans la Roman

de | 29/04/2018 | Actualitate, Local

În fiecare an, pe data 29 aprilie, în România este ziua veteranilor de război. La Roman, această sărbătoare a fost marcată vineri, 27 aprilie, printr-un eveniment organizat în fața monumentului eroilor din cimitirul Eternitatea.

După o scurtă slujbă ținută de mai mulți preoți ortodocși, au urmat alocuțiunile; au vorbit în fața celor prezenți preotul Ioan Bârliba, șeful Statului Major de la Garnizoana Roman, clonelul Ioan Antoche, primarul Lucian Micu. Un discurs aparte a fost susținut de maiorul în retragere Gheorghe Bârjoveanu, președintele Asociației Veteranilor de Război Roman. Cu naturalețe și o voce puternică, care nu trădează cei 94 de ani, veteranul a făcut o trecere prin evenimente istorice din mai multe perioade și i-a elogiat pe cei căzuți pe câmpul de luptă. A fost sincer și când a uitat numele unui general din Armata Română, dar nu și-a încheiat alocuțiunea până ce nu și-a amintit și nu a rostit numele generalului Avramescu.

După alocuțiuni a urmat depunerea de coroane. Conform unei legi care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, coroane depun doar organizatorii, apoi urmează parada militară, după care pot depune coroane și alte organizații, instituții sau persoane. Așa că reprezentanții PNL și PSD și elevii au depus coroane după parada militarilor. Poate că din cauza noii legi, care nu mai oferă atât de multă vizibilitate, doar senatorul Dan Manoliu a fost prezent la eveniment.

De precizat că, înainte de eveniment cu o zi, aproximativ 150 de elevi au făcut curățenie la mormintele eroilor. Și tot săptămâna aceasta, elevii au avut întâlnire cu veteranii în sala de festivități a Primăriei, unde au aflat de la cei care au participat în al doilea război mondial fragmente de istorie.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.