Lansarea cărții „Purgatoriul nebunilor” a fost un succes la Roman

de | 13/05/2018 | Cultură, Local

Vineri, 11 mai, Roman ArtGallery a găzduit lansarea cărții „Purgatoriul nebunilor”, volum semnat de scriitoarea și jurnalista Carmen Dumitrescu. Evenimentul a fost transmis live de Roman 24 online, cu sprijinul Platinum Optic.

La manifestarea culturală au fost prezenți scriitori, pictori, alte persoane din mediul cultural județean, profesori universitari, dar și politicieni.

lansare de carte Purgatoriul nebunilor prof Ioan Damoc Carmen Dumitrescu 4921

În lumea aceea nemulțumită și privită cu dispreț, pe nedrept, de o parte a societății românești; Carmen încearcă să facă o revoluție morală prin cartea ei. Ce șanse are? Nu știu. Dar ceea ce face, și reușește, este să ne prevină și să ne și demonstreze că trăim într-o lume urâtă. Cartea ei conține foarte puține luminițe. E acolo o lume care se mișcă într-un univers greoi, stupid, absurd, mizerabil, cu care nu suntem nici unii, nici alții, poate nici autorii faptelor de acolo, foarte mândri. Dar le comit pentru că totul costă bani. În carte e vorba despre vinovăție și, mai ales, despre absența conștiinței vinovăției. Societățile se prăbușesc în momentul în care oamenii nu au repere. Reperele fixează nivelul de vinovăție. Și, în momentul în care ți se pare că totul îți este permis, e grav. Dar cel mai mult, mie mi se pare că e vorba despre demnitatea umană”, a afirmat profesorul Ioan Dămoc, cel care a vorbit audienței despre valențele cărții lui Carmen Dumitrescu.

Autoarea a povestit despre bucuria de a reveni acasă și despre cât de „ușor este să fii fericit în Neamț. Dacă ai o zi mai proastă, doar deschizi fereastra, vezi frumusețea din jurul tău și gata. E ușor să fii fericit aici.”

lansare de carte Purgatoriul nebunilor 4948

Purgatoriul nebunilor este o carte diferite de ceea ce scriu eu în mod deosebit și e scrisă cu un altruism deosebit. În celelalte cărți am scris ca să mă refulez, să mă descarc de niște exeperiențe. Cartea aceasta a fost scrisă în ideea de a face un serviciu unor oameni. Ei trebuiau să vadă și să le arăt, de fapt, despre ce e vorba. Cartea nu se termina așa; Licuța, femeia de serviciu, devenea președintele României. Doar că m-am gândit că nu e în regulă să fac asta. În realitate, da, Licuța putea să ajungă președintele României. Dar m-am gândit că poate nu e bine să fac asta unor oameni care, poate, sunt încă curați. Eu cred că sunt în politică oameni curați. Eu cred că în politică intră și oameni cu bune intenții. Și cred că acești oameni trebuie să fie motivați, să înțeleagă un lucru: dacă acolo e mocirlă, tu nu trebuie să te murdărești neapărat, pentru că politica nu a fost dintotdeauna murdară

Carmen Dumitrescu

Lansarea, la Roman, a cărții „Purgatoriul nebunilor” a fost posibilă datorită sponsorilor: cafeneaua Anturaj, Impact Invest Advertising, Color Print și Platinum Optic. Evenimentul a fost organizat de înRoman.ro și RomanArt Gallery.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.