Laurențiu Leoreanu: „Unii directori de școli deja au primit de la ANAF somaţii că înregistrează penalităţi aferente sumelor neplătite”

de | 15/05/2018 | Național, Politică

După ce, în luna februarie a atras atenția asupra direcției în care merge sistemul de învățământ, spunând că între 500 și 1.000 de școli riscă să se închidă, deputatul Laurențiu Leoreanu afirmă, acum, că lucrurile sunt atât de grave pe cât a preconizat acesta la începutul anului.

Parlamentarul a declarat că a discutat cu mai multe cadre didactice ce au diferite funcții și că înrgijorarea este prezentă peste tot.

Directorilor de şcoli le este teamă că li se vor bloca conturile, în condiţiile în care unii directori deja au primit de la ANAF somaţii că înregistrează penalităţi aferente sumelor neplătite. Mi-a fost relatat că directorii se tem să semneze statele de plată pentru că astfel devin complicii unui sistem care apelează la fel de fel de trucuri mai mult sau mai puţin legale pentru a rezolva un lucru esenţial, dar elementar: achitarea drepturilor salariale ale personalului didactic. La rândul lor, cadrele didactice cu care am discutat sunt îngrijorate că nu li se plătesc contribuţiile şi vor avea probleme cu asigurările de sănătate sau pensii şi se întreabă dacă, odată cu transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, nu vor fi responsabile de neplata contribuţiilor prin acceptarea salariilor nete şi prin asumarea tacită a plăţii parţiale a contribuţiilor.

deputat Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte PNL

Conform parlamentarului, la nivelul lunii martie, contribuţiile cu asigurările de sănătate, pensii sau şomaj aferente personalului didactic au fost achitate parţial, doar în proporţie de 70%, în timp ce în luna aprilie nivelul acestora nu atinge nici măcar 50%.

Este îngrijorător că în anul 2018 avem astfel de temeri şi discuţii desprinse parcă de la începutul anilor 1990 privind (in)capacitatea statului de a plăti salariile profesorilor. Împreună cu sistemul sanitar, cel educaţional trebuie să fie o prioritate pentru România, dar se pare că actuala guvernare Dăncilă este complet incapabilă chiar şi să asigure funcţionarea elementară a acestuia. Am fost profesor timp de mai bine de 25 de ani şi înţeleg prin ce momente dificile şi neplăcute trec cadrele didactice în momentul în care trebuie să stea la catedră în faţa copiilor, să-şi facă meseria cum se pricep mai bine, dar nu ştiu dacă îşi vor primi salariul întreg. Voi propune invitarea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, la Ora Guvernului pentru a ne explica şi a ne da asigurări că salariile şi contribuţiile cadrelor didactice şi ale personalului auxiliar vor fi plătite la timp şi nu vor exista disponibilizări în sistem. 

deputat Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte PNL

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.