Sâmbătă, 19 mai, români din toate județele Moldovei au luat calea sudului pentru a ajunge în Capitală. Au pus banii pentru benzină și rovinietă din buzunarele lor, mânați de un țel comun: condiții decente de trai pentru generația noastră dar, mai ales, pentru generațiile viitoare. Nu e cazul să mai argumentăm aici: lipsa investițiilor din Moldvoa este direct și puternic legată de lipsa unei infrastructuri; rutiere, în primul rând, dar nu numai. Așa că oamenii s-au dus spre București să ceară guvernanților o autostradă (promisă, de altfel, de ani de zile).
Sâmbătă nu am fost acasă; confirmasem cu mai mult timp înainte participarea la un eveniment profesional. Altfel, aș fi fost în coloană, în calitate de locuitor al Moldovei. În schimb, am căutat informații, transmisii, materiale ale colegilor jurnaliști despre acțiunea de amploare. Seara, când am ajuns la un televizor, am făcut zapping pe toate canalele generaliste și de știri pentru a afla ce se întâmplă în București. Dar, în timp ce din cauza unui accident rutier se colorează toate burtierele televiziunilor, timp de ore, iar crainicii anunță, cu voci grave: „urmează imagini cu un puternic imapct emoțional”, marșul pentru autostradă aproape că nu a interesat pe nimeni. Doar unele televiziuni au informat despre marș și despre cum coloana de sute de autovehicule a fost oprită de jandarmi la intrarea în București, de parcă participanții la marș erau niște imigranți fără viză. Alte televiziuni au ignorat „cu succes” subiectul, fiind mai importantă nunta regală.
De ce această dublă măsură? De ce este mai important un accident rutier decât o acțiune la care au participat sute de oameni? De ce se furnizează mai multe informații despre o tragedie individuală decât despre o acțiune colectivă? Pentru că o tragedie cum este un accident rutier creează emoție mai multă. Dar nu ar fi mai bine să nu mai avem atât de multe tragedii? Nu ar fi mai bine să avem drumuri pe care să circulăm civilizat?
Cei care decid ce știri intră pe TV par să nu fie de acord. Fiindcă, dacă am fi fost niște moldoveni neciopliți, care să se fi certat și bătut cu forțele de ordine, asta ar fi fost știre și breaking news. Dacă pe drumul de peste 300 de kilometri ar fi fost incidente, accidente, probleme, atunci ar fi fost știre și breking news. Dacă oamenii s-ar fi isterizat și ar fi înjurat în fața camerelor, asta ar fi fost știre și breaking news. Dar bunul-simț nu are valoare de breaking news și nu ajunge prea des la tv.
0 Comentarii