Cum au sărbătorit romașcanii zilele orașului

de | 21/05/2018 | Actualitate, Local

A IX-a ediție a Zilelor municipiului Roman a însemnat, pe scurt, 34 de activități (desfășurate în interval de șapte zile), o cheltuială din bugetul local de 145.000 lei și o cheltuială de 50.000 de lei din banii Consilului Județean Neamț.  Reprezentanții administrației publice locale au păstrat, în linii mari, structura din anii anteriori a evenimentului, dar au fost și activități aflate la prima ediție.

zilele orasului 1010

Ce s-a păstrat din anii anteriori. S-au păstrat activități de tradiție precum:

  • „Zilele Episcopului Melchisedec Ștefănescu” (a XVIII-a ediție a constat în conferință, lansare de carte, liturghie arheriească și procesiune la mormântul episcopului),
  • „Ziua educației” (a constat în târgul Dialogul științelor, premierea câștigătorilor „Prietenii pompierilor”, acordarea premiilor în cadrul concursului „Romanul, curat și verde”, Gala Excelenței în Educație, simpozionul și concursul național „Culoarea lecturii în bibliotecă”),
  • Concurs de scenete istorice între liceenii din oraș
  • Seara „Sergiu Celibidache” – un spectacol susținut de elevi, profesori și foști absolvenți ai Școlii de Artă „Sergiu Celibidache”
  • Ziua porților deschise – vizite organizate la diferite obiective din oraș, precum microhidrocentrala, Casa Bunicilor, Biblioteca municipală.
  • Premierea câștigătorilor celei de-a XVI-a ediții a concursului de cultură generală „Speranță pentru mâine”
  • Festivalul Meșteșugarilor
  • Gala Excelenței Romașcane
  • Show sportiv
  • Conferința „Dascăli romașcani de altădată”

zilele orasului 0317

Care au fost elementele de noutate din acest an:

  • Acordarea titlului de „tânărul anului”, în cadrul Galei Excelenței Romașcane
  • Festivalul național „Garabet Ibrăileanu”, ediția I
  • Festivalul „Expo Roman Metropolitan” – expoziții de costume populare, sculpturi în lemn, pielărie și sticlă, spectacole ale unor grupuri de dansatori, interpreți și instrumentiști din zona Roman Metropolitan

zilele orasului 0095

Vineri seară, romașcanii care au ieșit în centrul orașului au putut dansa pe ritmuri de muzică populară, în timp ce sâmbătă seară cap de afiș a fost Smiley. Duminică, spectacolul a fost încheiat de Irina Loghin și Faydee.

zilele orasului Lucian Micu 0560

Mă bucur că am putut petrece împreună cea de-a IX-a ediție a Zilelor municipiului Roman. Au fost șapte zile în care am putut să participăm la evenimente precum expoziții, lansări de carte, simpozioane, conferințe sau concerte. I-am cinstit pe înaintași, i-am omagiat pe romașcanii care fac performanță în domeniile în care activează, i-am răsplătit pe cei care se implică în viața comunității și, sper eu, că am reușit să le arătăm respectul cuvenit tuturor oamenilor care pun suflet pentru Roman. Pentru transparența cheltuirii banului public în toate manifestările din cele șapte zile de sărbătoare, vă pot spune, la prima vedere, că s-au făcut economii importante, însă toate costurile clare le vom face publice, defalcat pe fiecare manifestare, în ședința de Consiliu Local de pe 30 mai, așa cum am făcut și anul trecut. În acest fel, vom putea lămuri ce bani au fost cheltuiți și pentru ce, iar fiecare dintre dumneavoastră veți putea trage propria concluzie legată de efortul depus de echipa Primăriei municipiului Roman de a vă oferi cât mai multe motive de sărbătoare

Lucian Micu

Astfel, acesta a răspuns, indirect, și celor care au spus că tariful pentru Smiley (aproximativ 15.000 de euro) a fost prea mare. Pe de altă parte, Lucian Micu a explicat, în cadrul unei intervenții la o televiziune națională, că 50.000 de lei din suma plătită pentru aducerea lui Smiley la Roman a fost primită de la Consiliul Județean Neamț, deci nu a fost din bugetul local.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.