Romașcanul Ovidiu Nahoi (RFI): „Cine vrea să distrugă democrația începe cu presa, dar nu se oprește acolo”

de | 22/05/2018 | Actualitate, Național

L-am întâlnit pe redactorul – șef al Radio France International (RFI), romașcanul Ovidiu Nahoi, la un eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și Freedom House. Invitat să vorbească despre Uniunea Europeană, l-am rugat să accepte și un interviu în care să discutăm despre presă și despre Roman.

Ovidiu Nahoi s-a născut în 1966. A plecat din Roman în București la începutul facultății. A fondat primul radio independent, Uniplus, și a colaborat cu Mediafax, Adevărul, Evenimentul Zilei și alte publicații. De câțiva ani, s-a întors la prima lui dragoste, radioul.

În prima parte a interviului am căutat un răspuns cu privire la rolul presei într-o lume în care vorbim atât de mult și atât de des despre fake news. În calitate de redactor-șef al FRI, Ovidiu Nahoi trebuie să facă față acelorași provocări ca și alți colegi de breaslă. Dar este optimist că presa va rezista.

Deocamdată suntem la  stadiul întrebărilor, încă nu am văzut răspunsuri. E evoluția tehnologică care face ca informația să circule foarte repede, astfel încât vechile forme de exprimare, mai ales în ce privește presa tipărită rămân în urmă. Pe de altă parte, presa electronică, foarte activă și diversă, nu și-a găsit un model de business puternic. În continuare, marii beneficiari ai reclamelor sunt giganții rețelei, foarte puțin mai ajunge la cei care fac presă; ori presa costă. Dincolo de salariile oamenilor, deplasări… știi cât înseamnă să trimiți un om în zonă de conflict. Costurile  și riscurile sunt foarte mari. Dar oamenii trebuie să fie informați de fața locului. Acoperirea acestor cheltuieli se face din ce în ce mai greu. Totuși, există câteva exemple care arată că se poate merge în continuare. Sunt câteva exemple în presa electronică foarte interesante, inclusiv la noi. O dată sunt aceste platforme care sunt susținute de cititorii lor; apoi sunt grupurile de jurnaliști care lucrează pe diferite proiecte finanțate, în general, de fundații.

Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI

Ovidiu Nahoi 6222

Un pericol mai mare pentru presă vine din partea celor care au în intenție să înlăture sistemul democratic dintr-o țară.

Presă se va face întotdeauna, omul are nevoie să fie informat. Presa e un pilon al democrației. Nu poți vorbi de democrație fără presă și când cineva vedem că vrea să distrugă democrația, începe cu presa. Avem exemple în jurul nostru. Acolo unde nu e democrație, primul lucru care pică este presa și se întâmplă ca jurnaliștii să moară cam des sau să fie trimiși după gratii. Ăla e primul semn că nu mai există democrație. După aia vin și celelalte. După jurnaliști vor urma și alții. Asta e foarte important de spus: că nu se termină cu jurnaliștii, doar se începe cu ei, în țările în care nu mai există democrație.

Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI

Știrile false reprezintă pentru Ovidiu Nahoi o problemă care se va regla în timp, odată ce oamenii se vor adapta la noile tehnologii și fluxuri.

Acum s-a ajuns ca un discurs jurnalistic după toate regulile jurnalistice, deontologice, să fie pus la același nivel cu niște grupuri despre care nu știi de unde vin, cine le finanțează, dacă există sau dacă nu sunt, cumva, niște roboți și care emit niște enormități. Iar oamenii le văd față în față și, neavând experiența și cultura necesară, pot să ia de bun ceea ce pare mai atractiv sau mai apropiat de niște concepții ale lor. Asta e foarte periculos. Apoi au fost politicieni care au folosit aceste mașinării și aceste dezinformări în folosul lor, pentru a păcăli oamenii și a câștiga alegeri sau pentru a-și impune voința. Asta s-a întâmplat de la Brexit la Trump și se întâmplă și în țări vecine, se întâmplă și pe la noi, fapt ce a mărit credibilitatea acestor platforme dubioase. Dar azi oricine poate și să reclame conținutul fals și se iau măsuri. Deja marile platforme își pun problema de a filtra conținutul. Așadar, cu timpul se vor lua niște măsuri și, cel puțin, vor fi marcate știrile care sunt din surse necredibile pentru ca oamenii să știe. Și, în timp, și oamenii vor căpăta experiență. Pentru că și oamenii au fost luați pe nepregătite. Dar a început să se vorbească din ce în ce mai mult pe măsură ce se dovedește amestecul Rusiei în alegerile din diferite țări, oamenii devin tot mai circumspecți, au învățat că e o problemă; deja se discută asta. Oamenii înțeleg și probabil că educația media (care trebuie făcută de foarte devreme) își va spune cuvântul. Vor învăța să facă diferența, așa cum au făcut-o între ziarele seriase și cele care scriau doar prostii.

Ovidiu Nahoi, redactor-șef RFI

În a doua parte a interviului, care va fi publicată miercuri, 23 mai, Ovidiu Nahoi ne spune ce anume din Roman ar vrea să ia cu el în lumea largă și cum vede acum orașul natal.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.