Comisarul european Corina Crețu: „Suntem dispuși să finanțăm autostrada Iași – Târgu Mureș, este decizia autorităților române dacă vor depune proiectul”

de | 22/05/2018 | Acces Europa, Administrație

Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu, a confirmat încă o dată un lucru pe care îl știau deja toți românii: autostrăzile nu se fac din cauza lipsei de implicare a autorităților române, deși de la Bruxelles sunt alocate fonduri pentru astfel de investiții.

Corina Crețu a explicat de ce nu avem autostrăzi în cadrul unui dialog cu cetățenii pe tema viitorului Europei, ce a avut loc marți, 22 mai, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Întrebată ce va face cu speranțele românilor care au simțit că cineva îi înțelege atunci când au citit scrisoarea trimisă către Ministerul Transporturilor (scrisoare în care comisarul european se arăta foarte îngrijorată pentru slaba absorbție a fondurilor europene dedicate infrastructurii), Corina Crețu a oferit un răspuns amplu. Îl redăm integral, fiindcă nu credem că mai are nevoie de alte comentarii:

Scrisorile fac parte dintr-o procedură normală, pe care o avem la Comisia Europeană, aceea ca la jumătatea perioadei de programare să facem evaluări și să tragem semnale de alarmă acolo unde este cazul. Domeniul transporturilor este un domeniu sensibil pentru România. În perioada anterioară am salvat cât am putut din bani, am ajuns la 91% absorbție pentru perioada de programare 2007 – 2013 dar, din păcate, s-au pierdut două miliarde de euro și aproape toate acestea sunt pe transporturi.

Tocmai de aceea ne dorim să avem proiecte noi. Am vorbit și ieri cu doamna prim-ministru, cu domnul ministru al Transporturilor și cu doamna Rovana Plumb, ne dorim cu toții să accelerăm aceste proiecte. Din păcate, nu au fost depuse la Comisia Europeană proiecte de transport pe această regiune (n.r. – regiunea Nord-Est). Eu, de când sunt comisar european, am primit doar patru proiecte majore de peste 50 de milioane de euro, pentru că doar acestea impun aprobarea Comisiei Europene. E vorba de calea ferată Simeria – Timișoara – Arad,pe care l-am aprobat; Sebeș – Turda, pe care l-am aprobat. Mai avem în analiză Câmpia Turzii – Turda și linia de metrou de la aeroport la Gara de Nord. Așteptăm și noi suntem dispuși, dacă autoritățile române vor considera… am înțeles că vor depune Târgu Neamț – Ungheni, dar noi suntem dispuși să finanțăm prin Programul Operațional Infrastructură Mare și Târgu Mureș – Ditrău – Iași. Aceasta este decizia autorităților naționale dacă vor depune aceste proiecte la Comisia Europeană, eu v-am spus ce am primit până acum. Nu avem proiecte majore pe această regiune.” – Corina Crețu, comisar european pentru Politici Regionale

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.