Tinerii nemțeni ar putea lua credite pentru educație, fără dobândă și garantate de stat

de | 30/05/2018 | Național, Politică

Un proiect pentru tineri și pentru adulții care vor o dezvoltare profesională ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare de Camera Deputaților. Programul „Investește în tine” se va adresa tinerilor între 16 şi 26 de ani şi persoanelor între 26 şi 55 de ani, în ambele cazuri condiţia principală pentru a beneficia de un astfel de credit urmând a fi frecventarea unei anumite forme de învăţământ sau de formare profesională.

Tinerii cu vârsta între 16 şi 26 de ani ar avea posibilitatea de a obţine credite cu o valoare inițială de 40.000 lei, iar persoanele cu vârsta între  26 și 55 de ani credite de 35.000 lei, în ambele cazuri acestea putând fi majorate cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului. Conform proiectului, cheltuielile eligibile sunt multiple, cum ar fi cursuri de specializare în diverse profesii, pentru a urma studii aprofundate de tip doctorat sau MBA, pentru servicii medicale de calitate, etc.

Îi invit pe toți nemțenii să profite de această şansă şi să facă o investiţie în ei înşişi, în special pe tinerii între 16 și 26 de ani pentru că acest interval de vârstă este esențial în definirea profesională pentru tot restul vieţii şi este important să înceapă cu dreptul spre un viitor promițător. Acest nou program anunţat de Guvern reprezintă cea mai ambiţioasă iniţiativă pentru pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii.  Obiectivele principale fiind: creșterea ocupării și mobilității forței de muncă, în special în rândul tinerilor; îmbunătățirea tranziției de la școală la locul de muncă; susținerea potențialului de creștere economică prin creșterea nivelului de calificare; stimularea cetățenilor pentru a investi în propria dezvoltare sau a familiei lor; sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învățământ sau cursuri de reconversie profesională. Consider că este o şansă importantă pentru tineri, și cred că în loc să plece din România, ar fi o alegere foarte bună să apeleze la un astfel de credit şi să îşi facă o meserie sau o profesie de calitate, care să le garanteze niște venituri decente, în țara noastră, pentru viitorul lor.

deputat Alexandru Rotaru

Mai trebuie precizat faptul că beneficiarul nu va plăti nici dobândă, nici comisioane bancare, plata acestora va fi asigurată de către stat. Statul garantează 80% din credit. Dacă nu este angajat, tânărul care accesează un astfel de credit va trebui să fie însoţit de un co-debitor pentru diferența de 20%, care poate fi unul dintre părinţii săi sau o altă persoană. Creditul este acordat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 5 ani, ceea ce înseamnă că prima rată va trebui plătită abia după ce tânărul îşi termină cursurile sau şcoala pentru care a solicitat fondurile.

Beneficiarul nu va primi banii în mână, ci va merge la bancă pentru decontarea facturilor sau a unor plăţi directe pe baza facturilor pro-forme pentru următoarele tipuri de cheltuieli: plata cursurilor de calificare/specializare/pregătire profesională, taxe de studii aprofundate de tip master, doctorat sau MBA, plata cărţilor, rechizitelor, plăţile privind costurile cu chiria, utilităţile sau transportul pentru urmarea cursurilor. Creditul ar putea fi folosit în plus şi pentru alt tip de cheltuieli din domeniul cultural sau sportiv (abonamente la cinema/teatru/operă/bibliotecă, articole sportive), dar şi calculatoare, imprimante, softuri şi, nu în ultimul rând, pentru plata unei părţi din construcţia sau achiziţia unei locuinţe.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.