Ministerul Fondurilor Europene: Romanul va trebui să plătească despăgubiri dacă pleacă la ApaVital. Plus, de ce e mai scumpă apa în Neamț

de | 22/06/2018 | Administrație, Economic, Local

Romanul va trebui să suporte plata unor despăgubiri dacă va pleca de la ApaServ la ApaVital. Afirmația a fost făcută de Vlad Angheluță, managerul ApaServ, într-o conferință de presă susținută vineri, 22 iunie, la sediul companiei.

Declarația lui Angheluță se sprijină pe un document primit de la Ministerul Fondurilor Europene, în care se precizează:

Luând în consideraren faptul că UAT Roman a beneficiat de investiții în cadrul Proiectului „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț”, vă aducem la cunoștință că această situație se supune prevederilor instrucțiunii AM POIM nr. 4/04.01.2017 și ale art. 10 alin. 11 din legea 51/2006 servicilor comunicare de utilități publice și anume unitățile administrativ teritoriale membre ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilități publice care au delegat împreună gestiunea de utilități publice către accelași operator regional se pot retrage din asociație înainte de data expirării contractelor de delegare a gestiunii serviciilor numai cu acordul majorității celorlalte unități administrativ teritoriale membre, exprimate prin hotărâri ale autorităților deliberative ale acestora, precum și cu acordul scris al entităților finanțatoare, în situația în care beneficiază de proiecte de investiții cofinanțate din fonduri europene, și numai după plata despăgubirilor prevăzute în contractele de delegare a gestiunii serviciilor sau, după caz, în statutul asociațiilor de dezvoltare intercomunitară având ca scop serviciile de utilități publice.

– document al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), remis ApaServ

Vlad Angheluță nu a spus care ar fi valoarea acestor despăgubiri, dar a punctat că municipiul Roman a beneficiat de investiții europene în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei, datorită apartenenței la Asociația de dezvoltare Intercomunitară (ADI) AquaNeamț, adică pentru că este client al ApaServ.

În aceeași conferință de presă, directorul general al ApaServ a spus că tariful la apă s-a majorat pentru că a fost singura soluție pentru ca operatorul de apă să nu aibă de suferit. Dacă nu s-ar fi majorat tariful, exista riscul ca apa să nu mai poată fi furnizată 24 de ore din 24 la robinetele nemțenilor.

Diferența de tarif față de ApaVital a fost explicată prin faptul că aceleași costuri fixe pe care le are un operator sunt împărțite, în cazul operatorului din județul vecin, la peste 500.000 de consumatori, în timp ce ApaServ le  împarte la doar 200.000 de consumatori și că Neamțul are costuri mai mari de captare a apei, din cauza specificului geografic.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.