Nemțenii vor să plece încotro văd cu ochii: aproape 80.000 de pașapoarte emise în doi ani și un pic

de | 22/06/2018 | Județean, Social

În condițiile în care românii pot călători și pot munci în cadrul Uniunii Europene doar cu cartea de identitate, numărul de pașapoarte crește constant, de la an la an. Într-o analiză la nivel național, realizată de PressOne, trendul crescător este confirmat de cifrele emise de autorități.

Pe locul 15 pe țară se află județul Neamț, cu 77.549 pașapoarte emise de la 1 ianuarie 2016 până la 31 mai 2018. Analiza PressOne arată că numărul crește de la an la an atât în ceea ce privește pașapoartele emise pentru adulți și minorii peste 14 ani (adică cei care au o carte de identitate), cât și pentru pentru minorii sub 14 ani.

Dacă în 2016 au fost 11.207 pașapoarte emise pentru minorii sub 14 ani, în 2017 au fost 13.438, iar în primele cinci luni ale acestui an s-au emis deja 5.391 documente, iar lunile „de foc” pentru anagajații Direcției de Pașapoarte încă nu au trecut. Numărul de pașapoarte emise anul acesta pentru copiii sub 14 ani reprezintă aproximativ o treime din numărul total dedocumente emise.

Unde vor să plece nemțenii? Tot cei de la PressOne încearcă un răspuns: cât mai departe și, probabil, pentru cât mai mult timp, nu doar pentru vacanțe.

Ce fac autoritățile? Teoretic, încearcă să învețe din lecția anilor trecuți și să facă mai simple modalitățile de a plăti taxele și de a întocmi dosarul pentru emiterea unui pașaport. Pe 11 iunie a avut loc o videoconferință a ministrului de Interne cu prefecții pe acest subiect, iar principalele măsuri care se vor lua sunt:

  • introducerea posibilității de plată la CEC a taxelor pentru pașapoarte, permise și plăcuțele de înmatriculare;
  • prelungirea programului de lucru în județele unde se înregistrează un număr mare de cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie; delegarea sau detașarea de personal;
  • clienţii şi non clienţii CEC Bank au posibilitatea plăţii sumelor datorate către bugetele locale ale statului atât prin virament, cât şi în numerar, la ghişeele unităţilor CEC Bank.

Prin urmare, vor putea fi achitate de către solicitanți și la ghișeele CEC Bank, alături de modalitățile de plată existente până în prezent:

  • taxa pentru eliberarea pașaportului simplu temporar (de 96 de lei), a pașaportului simplu electronic valabil 3 ani pentru minori sub 12 ani (de 234 lei) și a pașaportului simplu electronic valabil 5 ani ce se eliberează persoanelor cu vârsta peste 12 ani (de 258 lei);
  • contravaloarea permisului de conducere (de 68 lei);
  • contravaloarea certificatului de înmatriculare (de 37 lei);
  • contravaloarea autorizației provizorii (de 13 lei).

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.