Camera Deputaţilor a adoptat marți, 26 iunie, proiectul Legii Muntelui, care prevede instituirea unui program de încurajare a activităţilor din zona montană. Conform inițiatorilor, cu ajutorul acestei legi se vor atinge mai multe scopuri: crearea de noi locuri de muncă, evitarea exodului populaţiei tinere, obţinerea de venituri suplimentare pentru fermieri – prin posibilitatea vânzării produselor obţinute în fermă -, creşterea nivelului de bunăstare a populaţiei, dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potenţialului local, valorificarea pe plan local şi naţional a produselor montane.
Prin prezenta lege se aprobă Programul de încurajare a activităţilor din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de zece ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din Fondul Suveran de Investiţii al României.
Prin această lege este interzisă colectarea apelor, izvoarelor şi pâraielor în scopul utilizării acestora pentru microhidrocentrale, fără asigurarea în prealabil şi cu prioritate a necesarului de apă pentru animalele domestice şi sălbatice. De asemenea, statul român va acorda compensaţii băneşti proprietarilor de terenuri din zona montană aflate în situri Natura 2000, parcuri naturale, parcuri naţionale rezervaţii ale biosferei şi alte arii naturale protejate; cei care se vor muta la munte vor avea diferite facilități de la stat; spre exemplu, ar putea primi gratuit lemn de foc sau ar putea fi despăgubiți pentru stricăciunile produse de animalele sălbatice. Acest proiect este unul dintre cele pe care le-a susținut senatorul romașcan Dan Manoliu. Legea Muntelui a trecut de Senat în luna februarie.
0 Comentarii