Mai mulți nuci vor fi doborâți în oraș

de | 27/06/2018 | Local, Social

Mai mulți romașcani au fost neplăcut surprinși marți dimineață, când au trecut pe lângă parcul de lângă biserica armenească și a văzut echipe de muncitori care tăiau arbori. Au fost tăiați doi nuci (specie protejată de lege), iar unii trecători nu s-au putut abține să nu le spună celor care respectau niște dispoziții primite că „taie ca în codru”.

Cum tăieri de arbori nu s-au făcut doar în parcul de lângă Armeneasca, am solicitat Primăriei Roman să ofere un punct de vedere.

Conform legislației în vigoare, autoritatea publică locală are obligația să ţină evidenţa spaţiilor verzi de pe teritoriul unităţilor administrative. În acest sens, în urma solicitărilor venite de la asociațiile de proprietari, persoane fizice, precum și din inventarierea făcută de specialiștii Primăriei din cadrul Biroului Monitorizare Mediu, au fost identificați 28 de arbori (nuci), ce prezintă pericol pentru viața oamenilor sau bunuri. Comisia de inventariere, marcare și avizare doborâre arbori s-a întrunit în luna aprilie, obținând aviz de la Direcția Agricolă pentru doborârea acestor nuci, nucul fiind specie protejată, iar mai apoi a obținut aviz de la Ocolul Silvic, care i-a și marcat. După ce s-a obținut autorizația de exploatare de la Direcția Agricolă s-a trecut la doborârea acestor arbori ce prezintă pericol. La dosarul ce cuprinde documentațiile prevăzute de lege pentru doborârea nucilor există și imagini cu fiecare arbore, pentru a se demonstra, în cazul existenței vreunei suspiciuni, realul pericol prezentat de respectivul copac. Reamintim faptul că  răspunderea în cazul în care un arbore situat pe domeniul public produce pagube, responsabilitatea revine administrației locale.” – punct de vedere Primăria Roman

Cei 28 de nuci car vor fi tăiați (sau deja au fost) sunt din diferite zone ale orașului: Grădinița 6 din Primăverii, parcul de joacă de la Cinematograf Unirea, Biserica Armenească – deja doborâți, Poștă, Smirodava bloc 54 – 2 bucăți, C.A.Rosetti bloc 10, Walter Mărăcineanu, Dobrogeanu Gherea bloc 32 și Anton Pann bloc 13 și 18 se află în Cimitirul Eternitatea.

taiere nuci parc Biserica Armeneasca 7520 taiere nuci parc Biserica Armeneasca 7514 taiere nuci parc Biserica Armeneasca 7511

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.