Romanul are din nou steag

de | 28/06/2018 | Local, Social

Din a treia încercare, municipiul Roman are din nou steag: vechiul drapel a fost eliminat pentru că nu respecta legislația în vigoare, drapelul adoptat în luna aprilie a acestui an de Consiliul Local a fost declarat neconform, iar miercuri, 27 iunie, a fost adoptată a treia variantă a steagului municipiului.

Noul steag seamănă cu cel aprobat de administrația locală în urmă cu câteva luni și se pare că de data aceasta s-au respectat toate prevederile legale și ale Comisiei de Heraldică.

Descrierea heraldică a steagului: este format dintr-o panză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, având fondul violet şi o bandӑ verticala albӑ în mijloc. La 1/2 din lungime și ½ din lăţime este imprimată stema municipiului Roman, plasată pe un medalion auriu, pe culoarea albă a steagului. În jurul stemei, la dreapta este inscripţionat statutul localităţii “MUNICIPIUL” iar în partea stângӑ denumirea „ROMAN”, ȋn partea de sus, deasupra stemei “crucea” ca simbol al creştinataţii şi a faptului cӑ ȋn Roman este ctitoritӑ Arhiepiscopia Romanului si Bacӑului. Steagul se fixează în hampă în partea stângă, pe lăţime.

Descrierea stemei: stema municipiului Roman se compune dintr-un scut triunghiular roșu cu marginile rotunjite, pe care se aflӑ un cap de mistreţ cu colţi de argint, redat din profil, spre dreapta.
Scutul este timbrat de o coroanӑ muralӑ de argint cu 5 turnuri crenelate.

Semnificațiile elementelor: capul de mistreţ este cea mai veche reprezentare heraldicӑ a localitaţii,
semn al continuitaţii şi al statorniciei acestei comunitӑţi umane; coroana murală cu 5 turnuri crenelate încadrează localitatea în categoria oraşelor, vorbeşte despre unitatea obştii şi desemneazӑ, totodata, locul pe care aceastӑ asezare ȋl ocupӑ in ierarhia oraşeneascӑ, având rang de municipiu.

Semnificațiile culorilor: roşul simbolizează putere, generozitate, dragoste, dorinţa de a servi patria. Auriul si argintiul simbolizeazӑ forțӑ, bogăție și puritate. Albul transmite puritate, curӑţenie si neutralitate. Violetul este o culoare a masurii, reprezintӑ luciditate şi actiune cugetatӑ, echilibru ȋntre pamânt şi cer, spirit şi inţelepciune.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.