Patriotism cu „coasa”: Mușatinii au curățat cazematele de la Ingărești și Dumbrava

de | 09/07/2018 | Actualitate, Județean, Mișcare Civică

O campanie de curățare a unor cazemate din județul Neamț a strâns la un loc, la sfârșitul săptămânii trecute, zeci de voluntari din județ. Printre ei s-au aflat și membri ai Asociației Mușatinii Roman, în frunte cu profesorul Ovidiu Albert.

Campania de curățare a cazematelor de la Ingărești (Urecheni) și Dumbrava (Timișești) a pornit de la Vitalie Josanu, comisar de poliție care se ocupă de patrimoniu și care, în urmă cu câteva săptămâni a atras atenția asupra neglijenței autorităților față de acești martori ai istoriei. Atunci, spune el, i s-a transmis de către prefectul județului să ia coasa și să facă curățenie. Lucru pe care l-a pus în practică sâmbătă, 7 iulie, cu ajutorul zecilor de voluntari din tot județul, strânși la apelul lui pe Facebook.

După mai multe ore de muncă, cazematele din al doilea război mondial – construite pe două etaje, pentru muniție, respectiv pentru tragere și personal – au fost curățate.

Este jenant ca din 1945 până în prezent, atâtea nume perindate la conducerea județului nostru ori a comunelor din apropiere să rămână indiferente față de acest loc, unde – în locul unui memorial – tronează nestingheriți boscheții și gunoaiele. Aflasem între timp că până și la Borta Dracului – un alt altar de sacrificiu al eroilor români, din comuna Vânători Neamț, la doar câțiva kilometri – autoritățile au luat prim planul abia în momentul sfințirii și la tăiat panglica (în fapt, troița fiind înălțată la insistența și implicarea părintelui arhim. Iustin Pârvu). Cot la cot, în luptă cu gunoaiele și hălăciuga de pe cazemate s-au aruncat alți 18 oameni, printre care opt elevi din cadrul Asociației Mușatinii de la Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman. În grupul nostru – în afara elevilor – au fost reprezentanții unui adevărat mozaic profesional/ocupațional: preot, avocat, inginer silvic, administrator SC, profesor, ziariști, director al unei instituții deconcentrate și un polițist.

Vitalie Josanu, inițiator campanie

Pe 24 august, reprezentanții administrației publice locale din Urecheni vor să comemoreze jertfa înaintașilor.

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.