Monitorizare înRoman.ro: Deputatul Cozmanciuc, interpelări din cauza deceselor în spitale nemțene și în cazul crizei lemnelor de foc

de | 19/07/2018 | Administrație, Județean, Monitorizare parlamentari

Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Viorel Stan (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).

Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară februarie – iunie 2018? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a activității reprezentanților noștri în Legislativul României, similară celei de la începutul acestui an. 

Mugur Cozmanciuc, deputat PNL, a fost, până în luna septembrie 2017, unul dintre cei patru secretari ai Camerei Deputaților. Este membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, secretar al grupului de prietenie cu Parlamentul Georgiei și membru în grupurile de prietenie cu China și Turcia.

Activitatea deputatului Mugur Cozmanciuc în sesiunea parlamentară februarie –iunie 2018:

  • are 14 luări de cuvânt;
  • a făcut 13 declarații politice;
  • are 16 de propuneri legislative inițiate;
  • a adresat 50 de întrebări și interpelări;
  • a susținut 3 moțiuni;
  • a votat de 627 de ori;
  • raportat la evidența votului electronic (voturi totale vs. voturi la care a participat), deputatul a avut o prezență de aproximativ 50%.

Cele 50 de întrebări și interpelări se referă, printre altele, la situația infrastructurii rutiere în județul Neamț și Regiunea Nord-Est (Autostrada  A8, dar și alte proiecte), situația proiectelor din județul Neamț din cadrul Planului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II, cazul unei femei internate la Spitalul Județean Neamț care a decedat imediat după ce a născut și a unei gravide internate la același spital care, de asemenea, a decedat. Mugur Cozmanciuc nu a uitat nici de cazul Smicală și a revenit cu o interpelare. Alte interpelări se referă la dezvoltarea potențialului turistic al României și, implicit, al județului Neamț, la criza lemnelor de foc și la modernizarea infrastructurii feroviare în regiunea istorică a Moldovei. Numărul de întrebări și interpelări formulate de la începutul mandatului îl plasează pe locul doi din numărul total de deputați.

Ca obiectiv central al activităţii parlamentare, regiunea Moldovei istorice a dominat agenda mea. Fie că a fost vorba despre domeniul transporturilor, al sănătăţii, educaţiei, mediului, apelor, pădurilor am pledat pentru cauza şi nevoile oamenilor de aici. Chiar dacă a contribuit la patrimoniul naţional cu numeroase valori umane şi materiale, regiunea istorică a Moldovei se află astăzi în situaţia nefastă în care alocările bugetare sunt insuficiente. Mă raliez la ideea că Moldova trebuie să devină un pol regional de dezvoltare durabilă asftel încât tinerii să rămână aici. Ţara noastră are nevoie mai mult ca oricând de un proiect de ţară, un proiect pe care l-a mai avut şi aici amintesc faptul că Moldova istorică a oferit un astfel de proiect în 1917, într-un moment de grea încercare pentru poporul român. Făcând apel la trecutul nostru, văd o istorie plină de încercări pentru România, cu dictatură regală, dictatură legionară, dictatură în regim de război, dictatură comunistă, care nu au slăbit fiinţa naţională. Privesc cu încredere şi speranţă spre viitor, un viitor pe care noi, ca naţiune, alegem să-l construim. Astăzi, poporul român are nevoie mai mult ca oricând să rămână unit. 

Mugur Cozmanciuc, deputat PNL

O parte a activității parlamentare a președintelui PNL Neamț a fost cea de reprezentare în foruri internaționale. Mugur Cozmanciuc ACPEMugur Cozmanciuc este membru supleant al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) şi membru din partea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În luna ianuarie, acesta a fost reales pentru un nou mandat de vicepreşedinte al Subcomisiei pentru probleme infracţionale și lupta împotriva terorismului, care funcționează în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice şi drepturile omului a APCE. De asemenea, parlamentarul român este membru şi în anul 2018 al Subcomisiei privind relaţia cu OCDE şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, din cadrul Comisiei pentru afaceri politice şi democraţie a APCE. Tot în cadrul lucrărilor primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg deputatul PNL Mugur Cozmanciuc a fost desemnat reprezentantul Comisiei pentru afaceri politice și democrație a APCE la reuniunile Consiliului pentru alegeri democratice din cadrul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută drept Comisia de la Veneţia.

Declarațiile de avere și interese ale lui Mugur Cozmanciuc:

  • 1 teren agricol în comuna Bârnova (Iași);
  • 1 teren agricol în comuna Rediu (Iași);
  • 1 teren intravilan în comuna Pojorâta (Suceava);
  • 2 apartamente în Iași;
  • bijuterii, icoane și tablouri în valoare de 5.000 de euro;
  • 3 împrumuturi acordate în nume personal, în valoare totală de peste 116.000 euro;
  • 8 credite (4 credite parlamentarul, 3 credite soția acestuia și o descoperire de cont) în valoare cumulată de 459.000 lei și 89.000 euro;
  • a primit peste 60.000 de lei de la stat, fiindu-i rambursată contribuția personală la campania electroală din 2016;
  • este președinte al PNL Neamț și membru în Biroul Politic Național al PNL.

Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Mugur Cozmanciuc în Camera Deputaților?

Indemnizația netă a parlamentarului a fost, în luna mai 2018, de 10.003 lei. La indemnizație se adaugă și o diurnă (Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor şi al senatorilor, republicată: Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judetul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator) de aproximativ 200 lei/zi (2% din indemnizația netă de 10.003 lei), decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea.

Birourile parlamentare din teritoriu ale deputatului Mugur Cozmanciuc sunt în:

  • Piatra Neamţ, B-dul Republicii nr. 22, jud. Neamţ
  • Roman, Str. Ştefan cel Mare nr. 212, jud. Neamţ
  • comuna Trifești, jud. Neamț.

Vezi, în cadrul monitorizării înRoman.ro, și activitatea lui Mugur Cozmanciuc din primul an de mandat (decembrie 2016 – decembrie 2017).

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.