Din cerșetor, consilier parlamentar. O viață de film, povestită tinerilor romașcani chiar de protagonist

de | 31/07/2018 | Național, Social

Are 31 de ani și o poveste de viață ce poate oricând deveni scenariul unui film de succes. A fost abandonat când avea doar două luni, a trăit în orfelinate, a fugit din acestea, a trăit pe străzi și a cerșit pentru a rezista de pe o zi pe alta. Dar a căutat salvarea prin educație și, de un an și jumătate, locul lui de muncă este la Parlamentul României.

Vișinel Bălan este consilier parlamentar al senatorului USR Vlad Alexandresu. În 2017 a colaborat și cu deputatul USR de Neamț, Iulian Bulai. Colaborarea cu parlamentarul nemțean s-a încheiat, dar Vișiniel a venit la Roman pentru a sta de vorbă cu tinerii în cadrul proiectului Roman 3D, o inițiativă Kult Hub.

Tinerii au fost curioși și am discutat puțin despre povestea mea, despre experiența mea din viața de cerșetor. Scopul a fost să îi determin să conștientizeze ca, indiferent unde trăiești, să nu uiți scopul pentru care trăiești. Și am explicat de ce mi-am continuat studiile, în ciuda faptului că trăiam pe străzi și că personalul de la orfelinat venea la școală să mă bată. Eu nu am renunțat nicio secundă la școală pentru că am conștientizat cât de importantă va fi școala pentru viitorul meu. Chiar dacă nu mi-a plăcut niciodată școala. În clasa a doua m-am îndrăgostit și mă țineam de școală ca să-i demonstrez că merită și că sunt inteligent și, în același timp, încercam să o determin și pe ea să aibă rezultate bune. Relația noastră a ținut până în clasa a șasea.

Vișinel Bălan, fondator Vocea Copiilor Abandonați

Vișinel nu s-a oprit nici după clasa a opta, nici după a douăsprezecea. Este licențiat în teatru și drept, iar continuarea studiilor i-au permis să rămână în sistem până la 26 de ani. Apoi a făcut un master în psihologie și s-a dedicat sprijinirii copiilor care provin din centrele sociale. Datorită acestei activități, a intrat în atenția parlamentarilor care și-au început mandatul în decembrie 2016.

 

Au fost mai multe propuneri, am acceptat-o pe a lui Iulian Bulai, deși nu îl cunoșteam personal. Ulterior nu am mai colaborat cu Iulian și am ales să lucrez cu  Vlad Alexandrescu, el răspunzînd cu fermitate la dorința de a face vizite în centrele de plasament. Așa am reușit să avem o lege a Avocatului Copilului, foarte bine gândită și foarte bine pusă la punct și să facem anchete și să pregătim unul dintre cele mai importante rapoarte morale din istoria țării, pentru copiii abandonați. Tinerii de la Roman au meditat mult la discrepanța între tânărul care a crescut 26 de ani într-o casă de copii, abandonat, care azi este la Parlament și a făcut facultate. Și asta pentru că percepția publicului față de copilul abandonat este la un nivel destul de limitat. Dar le-am explicat că dacă stau să mă plâng, să mă complac în tragedia mea, da, pot rămâne în bula aia și să nu evoluez niciodată. Dar dacă  eu aleg să merg mai departe și să mă depășeșc, am toate șansele.

Vișinel Bălan, fondator Vocea Copiilor Abandonați

Visinel Balan 114750Ce poate face oricare dintre noi pentru copiii abuzați? Răspunsul este unul suprinzător, mai ales că vine de la cineva care a trăit pe străzi.

A fost o întrebare: cum îi ajut pe copii? Și i-am zis: vi s-a întâmplat să vedeți cerșetori pe trăzi, ați văzut homeless pe străzi? Toți au zis că da. I-am întrebat: ce-ați făcut? Unul: i-am dat bani, altul: i-am dat aia… Ok. Câți dintre voi a sunat la 112? Niciunul. Eu nu dau niciun ban, dar sun la 112 și mă asigur că acel copil e luat de acolo și intră într-un proces de monitorizare, de verificare a părinților, de ce-a ajuns acolo, cine l-a trimis acolo. Și cineva trebuie să răspundă. Eu sunt împotriva cerșetoriei, deși eu am fost un cerștor. Însă vremurile în care eu cerșeam erau cu totul și cu totul altele, comparativ  cu azi, în 2018, când avem instituții responsabile să protejeze copilul. Motiv pentru care sunt împotriva cerșetoriei. O fată mi-a zis: ei bine, dar și tu ai cerșit. De ce nu-i înțelegi? Eu cerșeam că trebuia să mănânc, pe mine nu m-a trimis nimeni la cerșit, eu dormeam în sala de așteptare. Mulți dintre copiii pe care-i vedem pe stradă sunt trimiși de părinți și acei părinți părinți tebuie să răspundă. Eu mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care niciun copil să nu mai fie victima unui abuz. Motiv pentru care activez autoritățile.

Vișinel Bălan

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.