Creșa din Smirodava va fi reabilitată cu bani europeni

de | 31/07/2018 | Administrație, Economic, Local

Creșa din Smirodava va fi reabilitată cu bani europeni, dar fără întreruperera activității. Luni, 20 iulie, contractul de finanțare a fost semnat, fondurile fiind atrase prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est.

„Casa Fluturaşilor” este un centru de zi pentru copii antepreşcolari aflaţi în situaţii de risc, înfiinţat pentru prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor care se află în situaţii vulnerabile, prin asigurarea unor activităţi de îngrijire, supraveghere, recreere-socializare, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, asistență medicală, precum şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare pentru părinţi sau reprezentanţii legali.

Lucrările propuse prin proiect vor viza creșterea eficienței energetice a centrului de zi, în vederea reducerii cheltuielilor cu încălzirea pe perioada iernii și a cheltuielilor cu climatizarea pe perioada verii, a costurilor aferente consumurilor de energie electrică și de gaz metan, dar și evitarea pierderilor de energie termică și, implicit, reducerea cheltuielilor de întreținere. Valoarea nerambursabilă din cadrul proiectului este de 812.530 euro.

Autoritățile locale spun că după terminarea lucrărilor, în centru vor putea fi primiți aproximativ  90 de copii, adică de trei ori mai mulți decât acum.

Autoritățile publice din Regiunea Nord-Est au avut  la dispoziție o alocare financiară de 62 milioane Euro pentru reabilitarea termică a clădirilor mari consumatoare de energie și cu un impact social semnificativ pentru comunitate și au profitat din plin de această oportunitate.  Dincolo de a fructifica o finanțare, însă, Primăria Suceava și Primăria Roman sunt unele dintre cele mai active autorități locale în tranziția către eficiență energetică, ele fiind și membre ale  Convenției Primarilor pentru Energie și Climă, inițiativă prin care își asumă angajamentul de a întreprinde măsuri concrete, coerente și cu impact în sensul reducerii emisiilor generate de consumul de energie.

Vasile Asandei, director general ADR Nord-Est

 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

1 Comentariu

  1. Crina Madalina

    Buna seara, asi vrea sa dau fetita la cresa la anul, acuma are 1 an si 3 luni… si sa imi spuneti va rog pretul cresei. Va multumesc !

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.