Ministrul Sorina Pintea: „Nu înțeleg de ce un spital municipal de urgență nu poate fi finanțat la fel ca un spital județean de urgență”

de | 03/08/2018 | Local, Sănătate

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a vizitat Spitalul Municipal de Urgență Roman joi seară, după ce a trecut, mai întâi, pe la toate celelalte unități spitalicești din județ. Însoțită de conducerea spitalului Roman, primarul Lucian Micu, președintele Consiliului Județean Neamț – Ionel Arsene, prefectul Daniela Soroceanu, ministrul Sănătății a mers la Centrul de Primiri Urgențe, la Secția de Terapie Intensivă, blocul operator și secția de chirurgie.

Sorina Pintea a cerut medicilor să-i spună ce nevoi au și cu ce îi poate ajuta. Medicul Dan Arvătescu i-a făcut o prezentare a activităților și i-a spus ministrului care sunt dotările de care ar fi nevoie pentru ca pacienții să poată fi tratați în cele mai bune condiții.

După ce și-a notat toate solicitările cadrelor medicale de la Roman, Sorina Pintea a vorbit despre un subiect pe care alți miniștri l-au evitat: de ce un spital municipal de urgență nu are șanse egale cu un spital județean de urgență.

De acum acord am stabilit niște linii de acțiune și modalitatea de investiții cu sprijinul Ministerului Sănătății. Doamna manager al Spitalului mi-a înaintat un memoriu în care este menționat necesarul de aparatură medicală, necesar pe care eu îl consider foarte oportun, foarte benefic. După cum știți, Programul Operațional Regional finanțează unități de primiri urgențe (UPU) din cadrul spitalelor județene. Nici eu, nici dânsa – se pare că aici suntem foarte de acord – nu am înțeles de ce spitalul municipal de urgență nu poate fi finanțat la fel ca spitalul județean de urgență, oricum el  este de urgență. În afară de asta, au fost niște solicitări legate de aparatură medicală pe secția de terapie intensivă și blocul operator.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Spitalul Municipal de Urgență Roman este unul din cele cinci spitale municipale de urgență din toată țara. Dar, pentru că sunt municipale și nu județene, aceste cinci spitale nu au șanse egale la accesarea de fonduri, deși oferă același  serviciu de urgență. Tot din acest motiv, ambulanța TIM a fost luată de la Roman – fiindcă Spitalul Municipal are Centru de primiri urgențe, nu Unitate de primiri urgențe. Sorina Pintea a spus că va încerca să echilibreze balanța.

daniela soroceanu ionel arsene sorina pintea lucian micu 9199

Daniela Soroceanu, prefectul județului – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț – Sorina Pintea, ministrul Sănătății – Lucian Micu, primarul orașului Roman

Vom face demersuri pe lângă Ministerul Dezvoltării pentru ca la următorul apel pe unități de primiri urgențe să putem prinde și spitalele municipale de urgență . Au fost bugetate 44 de proiecte, fiecare cu câte 500.000 de euro, și mai sunt șapte locuri libere, fiindcă au  fost preconizate 52. Eu cred că ar fi foarte important ca reabilitarea CPU Roman să poată fi finanțată din fonduri europene. Mai există fonduri din Programul Operațional Regional și pentru modernizarea de ambulatorii, sunt 150 de proiecte care pot fi finanțate, până în acest moment s-au depus cam 17 proiecte. Există, deci, perspective din punct de vedere al dotării.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Pe lângă aceste posibile finanțări europene (ce depind de modul în care se vor schimba ghidurile, respectiv de cât de bine vor fi întocmite proiectele de autoritățile locale), Spitalul Roman va mai primi aparatură medicală – pentru terapie intensivă și blocul operator – printr-un program al Băncii Mondiale.

În altă ordine de idei, Sorina Pintea s-a declarat încântată de ce a văzut la Roman.

Sunt pentru prima dată în Roman și este o supriză foarte pentru plăcută mine acest spital, chiar foarte plăcută. Inclusiv am înțeles că se fac proceduri ai care nu se fac în spitale județene.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.