În ce condiții se acordă pensia de urmaș după 1 octombrie

de | 09/08/2018 | Economic, Județean, Social

Tinerii cu vârstele cuprinse între 16 și 26 de ani trebuie să facă demersuri în fiecare an, până cel târziu la 1 octombrie, pentru a beneficia în continuare de pensia de urmaș, altfel acest drept le va fi suspendat, atrage atenția Casa Județeană de Pensii Neamț.

Potrivit legii, în situaţia copiilor beneficiari ai unei pensii de urmaş, cu vârste cuprinse între 16-26 de ani, aflaţi în continuare de studii plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă aceştia nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, la începutul fiecărui an școlar/universitar.

În cazul copilul beneficiar al unei pensii de urmaș care a împlinit vârsta de 16 ani, pentru ca pensia să nu fie suspendată de la plată, acesta trebuie să prezinte, în luna în care împlinește vârsta de 16 ani, adeverință eliberată de unitatea școlară care să ateste că în acel an școlar urmează cursurile unei forme de învățământ.

Dovada continuării studiilor (adeverința), însoţită de un cupon de pensie, trebuie depusă în original, la unul din cele două sedii ale Casei Judeţene de Pensii Neamț, din Piatra Neamţ sau Roman, sau poate fi transmisă prin poştă (la adresa: Piatra Neamț, str.Calistrat Hogaș nr.24, jud.Neamț).

Menționăm că în anul școlar 2017-2018 aproximativ 950 de copii, cu vârsta de peste 16 ani, beneficiari de pensie de urmaș, nu au depus în termen la Casa Județeană de Pensii Neamț dovada continuării studiilor, respectiv adeverinţa emisă de unitatea de învăţământ pe care o urmau,  instituția fiind nevoită să reţină la plată drepturile de pensie. Reamintim că începând cu data de 01 ianuarie 2011, copiii beneficiari ai unei pensii de urmaș, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie în condiţiile legii, indiferent de cuantumul acestora. – comunicat Casa Județeană de Pensii Neamț

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.