Zeci de milioane de euro, bani europeni, se „pierd” din programul pentru termoizolarea blocurilor

de | 09/08/2018 | Administrație, Economic, Județean

Banii europeni din Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 destinați inițial pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale vor fi redirecționați către reabilitarea termică a clădirilor publice. Hotărârea de redirecționare a fondurilor a primit votul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est în cea mai recentă ședință a formului deliberativ, care a avut loc luni, 7 august, în județul Iași.

Conform unui comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ar fi vorba despre o sumă de 54 de milioane de euro, dar alocările vor fi transferate doar dacă această propunere va fi agreată de Autoritatea de Management pentru POR 2014 – 2020.

Primarul municipiului Roman susține că această decizie ar fi benefică pentru oraș.

Noi nu mai aveam proiecte de depus pentru termoizolarea blocurilor de locuințe. Programul acesta nu a mers atât de bine din cauza cerințelor din ghidul de finanțare, dosarul era destul de stufos și cu multe documente cerute, inclusiv acordul scris al tuturor locatarilor, în condițiile în care mulți proprietari nu sunt în țară. Dacă banii se vor transfera pentru termoizolarea clădirilor publice, vom avea și noi proiecte să depunem. Spre exemplu, vom mai încerca încă o dată să termoizolăm clădirea Primăriei Roman, acolo unde prima dată nu am avut succes din cauza Ministerului Finanțelor, care nu și-a dat acordul pentru a accesa fonduri europene (n.r. – în clădirea Primăriei funcționează și ANAF, dar și Judecătoria Roman). Și vom mai analiza și situația altor clădiri publice din oraș pentru a beneficia de această oportunitate.

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Regiunea Nord-Est are, prin POR 2014 – 2020, o alocare de peste un miliard de euro, adică 17,51% din banii Programului la nivel național. Până la sfârșitul lunii iulie, au fost semnate 326 de contracte, atât cu beneficiari publici, cât și cu entități private, care consumă 435,72 milioane euro din alocarea financiară, iar alte 119 contracte, în valoare de 85 milioane euro, au fost pregătite de ADR Nord-Est și transmise la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în vederea semnării.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.