Câte școli din județ mai au toalete în fundul curții

de | 09/09/2018 | Educație, Județean

Primul clopoțel din noul an școlar va suna luni, 10 septembrie, în toată țara. Fiecare elev va merge la școală cu gânduri și speranțe noi, poate și cu un pic de nostalgie după vara care a trecut (prea repede).

Cum îi primesc școlile pe elevi? Depinde de la caz la caz: de la condiții optime și până la toalete în fundul curții, fiindcă administrațiile publice locale nu au găsit bani pentru o investiție ce nu ține nici măcar de confort, ci de normalitate, siguranță și sănătate.

Conform unui răspuns al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Neamț la o solicitare a înRoman.ro, 71 de clădiri au beneficiat de lucrări de reabilitare, fiind executate diverse intervenții (lucrări de șarpante/învelitori, reparații/înlocuiri instalații electrice, reparații/înlocuiri instalații sanitare, reparații și înlocuiri ferestre și uși, realizarea de izolații termice, etc.). Dintr-un total de 341 de entități cu personalitate juridică/strucutri arondate, nu au obținut autorizații sanitare 50 de unități de învățământ, adică 15% din total. În județul Neamț, 51 de școli nu beneficiază de toalete în interiorul clădirilor, dar dintre acestea 19 sunt racordate la sistemele de apă curentă. La 31 august, doar 62 de unități de învățământ beneficiau de pază umană.

Cele 15 procente înseamnă sute de elevi care vor învăța în școli nemodernizate și pentru care expresia „egalitate de șanse” reprezintă doar o utopie.

Cu toate acestea, reprezentanții ISJ Neamț sunt optimiști: „Conform datelor comunicate, unitățile de învățământ sunt pregătite pentru ca, la data de 10 septembrie, elevii să beneficieze de servicii educaționale de calitate.

În anul școlar 2018 – 2019, rețeaua școlară a județului Neamț cuprinde:

  • 126 de unități de învățământ de masă;
  • 187 de structuri arondate unităților de învățământ;
  • 4 unități școlare de învățământ special;
  • 6 unități de învățământ cu activitate extrașcolară;
  • 4 structuri arondate unităților de învățământ cu activitate extrașcolară;
  • 14 unități de învățământ particular;
  • Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională;
  • Casa Corpului Didactic Neamț;
  • Inspectoratul Școlar Județean Neamț.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.