Probleme cu plățile subvențiilor pentru angajatori din cauza revoluției fiscale

de | 12/09/2018 | Economic, Județean

Agenții economici care au angajat persoane din categorii defavorizate și trebuie să primească bani de la stat, în baza unor programe naționale, ar putea primi o parte din sume în perioada următoare. În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM) Roman, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Neamț a confirmat că bugetul instituției a avut de suferit și că sunt restanțe la plata unor subvenții.

Daniel Chirila AJOFM 2279După reforma fiscală, bugetul de asigurări de șomaj a scăzut. Înainte era 0,5% de la angajat și 0,5% de la angajator, acum e un singur 0,5%. Chiar dacă fondul de salarii pe ansamblul țării a crescut, în sectorul public cu 50%, tot nu a acoperit integral diferența. Am avut probleme în a încheia convenții cu agenți economici care angajează persoane defavorizate, mai ales cei care angajează șomeri peste 45 de ani. Din restanțe , aproximativ 100 din județ vor intra la finanțare, 30 – 40 de convenții vor fi din zona Romanului. Vorbim de firme care au făcut angajări din a doua parte a anului 2017.

Daniel Chirilă, director AJOFM Neamț

Daniel Chirilă a confirmat că bugetul instituției este cu aproximativ 20% mai mic și că 10% din cheltuielile de funcționare au trebuit reduse anul acesta. Pe de altă parte, directorul AJOFM Neamț susține că sunt și angajatori care încearcă să forțeze legea, trecând persoanele pe alte firme doar pentru a lua subvenție.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.