Pompierii romașcani au primit în dotare un container multi-risc

de | 18/09/2018 | Actualitate, Local

Detașamentul de Pompieri Roman a fost dotat cu un container multi-risc, creat pentru intervenție în situații grave, cum ar fi cutremurele, cu care se poate interveni pentru descarcerare inclusiv în mediu ostil (mediu în care nu poți trăi fără echipament de protecție), mediu toxic, adâncime și înălțime. Containerul are 3.800 piese, organizate pe module, fiecare modul cu rolul lui, și care sperăm să nu fie folosit niciodată.

pompieri container multi risc 2015Primul modul este dotat cu vinciuri ce ridică până la 40 de tone și alte unelte cu care se poate trage și împinge. Tot cu uneltele din acest modul se poate sparge și tăia cam orice material, pentru asta modulul este dotat cu picamere, flexuri cu tot felul de pânze și drujbe speciale de tăiat beton.

pompieri container multi risc 2017Următorul pe listă este compartimentul de alpinism și scufundări. Șase echipe de alpiniști pot lucra cu acest compartiment, trei dintre ele putându-se echipa complet de aici cu echipament de circa 20 de kg de om. Mai conține 20 de corzi de alpinism, dinamice și statice, echipament de protecție pentru lucru în medii înguste și un aparat de respirat performant, cu butelii ce rămân pe poziție și care alimentează cu oxigen două persoane până la o distanță de 80 metri. Este dispnibilă o targă specială care poate fi folosită pe apă, gheață, pe sol drept sau denivelat și are dispozitiv de coborâre din elicopter. Compartimentul are în componență trei generatoare electrice atât de grele încât containerul e dotat cu o macara care le coboară pe sol iar de acolo se pot deplasa pe roți.

pompieri container multi risc 2016Compartimentul generator-compresor alimentează uneltele ce funcționează pe aer comprimat, inclusiv un ciocan pneumatic de bătut cuie, dotare care a lipsit până acum pompierilor romașcani. Mai are un compresor pentru încărcarea buteliilor cu aer comprimat și un cort mare, pentru 20 de persoane, dotat cu aer condiționat.

pompieri container multi risc 2018Compartiment de descarcerare nu e atât de performant pe cât este mașina specială pentru descarcerări pe care o utilizează Detașamentul de Pompieri Roman, dar noutatea este că are utilaje ce funcționează atât hidraulic cât și pe aer, asta înseamnă că se poate interveni cu ele inclusiv în mediu exploziv, compresia putându-se face atât cu ajutorul unui generator electric cât și manual, în ultimul caz este evident că timpul de intervenție va crește. În dotare există și clește special ce sparge plăci de beton. Cele mai apreciate dotări sunt cele ce ajută la o depistare mai rapidă a victimelor în situații grave, cum ar putea fi și un cutremur. Prima este o camera video ce poate fi introdusă prin orice orificiu, care poate fi orientată pentru a vedea într-un spațiu neaccesibil și care transmite live și înregistrează imagini în același timp. A doua dotare este un dispozitiv de triangulație compus din mai multe microfoane care pot determina cu precizie unde se află o victimă, pe o rază de 20 metri și la o adâncime de până la 10 metri.

Containerul este transportat cu un camion până la locul intervenției, unde este pus pe sol și deservit de 26 de persoane, adică un detașament întreg.

pompieri container multi risc 2019

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.