Se caută voluntari pentru monitorizarea referendumului

de | 26/09/2018 | Local, Mișcare Civică

Mai multe organizații ale societății civile se pregătesc să monitorizeze referendumul din 6 – 7 octombrie, dar pentru asta e nevoie de voluntari care să fie acreditați ca observatori independenţi, motiv pentru care FiecareVot îi invită pe oamenii preocupaţi de corectitudinea referendumului să se înscrie pe listele de voluntari.

Deoarece sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot va lipsi la referendum, rolul observatorilor va fi unul foarte important și este nevoie de mobilizarea cetăţenilor pentru ca cele două zile de referendum să se desfăşoare fără nereguli.

Cei care vor să devină observatori se pot înscrie pe pagina www.fiecarevot.ro, până pe 3 octombrie, cei care nu pot să participe direct, pot să susţină activitatea voluntarilor printr-o donaţie către Fondul pentru Democraţie.

ÎNSCRIE-TE CA OBSERVATOR INDEPENDENT

Observatorii vor participa la sesiuni de pregătire, în București și online, vor avea acces la Manualul Observatorului şi la fișele de observare pentru cele două zile ale referendumului, dar și la asistență juridică pe toată perioada procesului. În plus, vor putea sesiza rapid orice fel de nereguli observate în cele două zile de vot prin aplicaţia pentru smartphone Monitorizare Vot, dezvoltată de echipa Code4Romania.

Pentru a se înscrie ca observatori, voluntarii trebuie să aibă peste 18 ani, să nu aibă drepturile electorale interzise și să nu fie membri într-un partid sau formațiune politică. De asemenea, trebuie să cunoască şi să respecte Codul de Conduită al observatorului independent. Implicarea celor interesaţi trebuie să fie voluntară, activitatea de observator nefiind una remunerată.

Până la referendum, toţi cetăţenii care observă nereguli legate de campanie sau de organizarea votului le pot sesiza online prin platforma www.votcorect.ro, unde au la dispoziţie şi alte informaţii legate de procedura de vot, precum și întrebări frecvente.

Platforma votcorect.ro conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania pentru referendum sau din zilele votului. Fiecare dintre sesizările transmise va fi atent analizată și soluționată și se va acorda asistență, acolo unde este cazul. Platforma va include și o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri de vot, proceduri legate de organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, regulile de observare sau cele de sesizare a neregulilor, precum și o secțiune unde găsiți răspunsuri la întrebări frecvente: ce votăm?, ce se întâmplă cu buletinele de vot în seara de 6 octombrie?, ce legi trebuie să cunosc? etc.

AFLĂ MAI MULTE PE VOT CORECT

În zilele de 6 şi 7 octombrie, oamenii vor putea suna la numerele 0800 080 200 (gratuit, pentru România) și +40212 039 020 (cu plată, pentru străinătate), pentru a intra în legătură cu un call center dedicat şi a primi asistență în situații de încălcare a legii sau de fraudă.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.