S-a inaugurat compartimentul de îngrijiri paliative al Spitalului Municipal Roman

de | 27/09/2018 | Local, Sănătate

Cei mai năpăstuiți dintre semenii noștri, aflați în stadii terminale, vor fi îngrijiți de acum într-o secție specială a Spitalului Municipal Roman. Scopul îngrijirii paliative este de a ameliorara calitatea vieții pacienților cu boli cronice în faze avansate de boală. Compartimentul de îngrijiri paliative a fost inaugurat astăzi în prezența personalului medical, a conducerii spitalului, a primarului Lucian Micu, a deputatului Laurențiu Leoreanu și a unor consilieri locali.

inaugurare compartiment ingrijiri paleative spitalul municipal roman 2718Deși îngrijirile paliative nu au un specific pentru un spital de urgență, pacienții aflați în faza terminală de boli amenințătoare de viață (pacienții diagnosticați cu cancer în stadiul final, pacienții cu insuficiență cardiacă severă, cu demență senilă, ciroze hepatice avansate, boli pulmonare cronice în stadii avansate, sechele după accidente vasculare etc), care oricum ar fi fost internați în alte secții ale spitalului, vor beneficia de o îngrijiră adecvată, vor monitorizați corespunzător, li se va trata durerea dar și problemele psihice, psihosociale și spirituale. Compartimentul are 10 paturi, băi dotate pentru pacienți cu dizabilități, și este dotat cu aparatură de monitorizare a pacienților, monitoare de funcții vitale, electocardiograf, aparate cu oxigen, saltele anti-escare, injectomate etc. Este deservit de șapte asistenți și șapte îngrijitori și infirmieri aflați sub coordonarea medicului Iulia Bora, de un psiholog, un asistent social și un preot. Aria de îngrijire nu se rezumă doar la nevoile pacientului, ea se extinde și la membrii familiei bolnavului care vor primi consiliere pentru a trece peste momentele grele.

Din punctul meu de vedere este o mare realizare că am reușit să deschidem acest compartiment în Spitalul Municipal de Urgență Roman, putându-ne acorda trendului european de îngrijire a pacientului pe toate etapele vieții, mai cu seamă în stadiul pre-terminal și axândun-ne pe suferința globală a femiliei, pe suferința anticipatorie a decesului și pe suferința de după deces. Evaluăm în mod continuu pacienții din punct de vedere psihic, psihosocial și emoțional.

Iulia Bura, medic coordonator al compartimentului

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.