Spitalul Roman ar putea intra în secolul 21 cu bani europeni

de | 27/09/2018 | Local, Sănătate

Dacă urmăriți seriale ca Doctor House, Spitalul de urgență sau Anatomia lui Grey, ați aflat, fără să faceți șase ani de facultate, că pentru un diagnostic corect dintr-o clinică sau spital nu trebuie să lipsească RMN-ul, CT-ul și ecograful. Ca urmare a votului din ședința de Consiliu Local de astăzi, Spitalul Municipal Roman ar putea avea dotări „ca-n filme”, Primăria Roman intenționând să construiască o clădire nouă și să doteze ambulatoriul cu echipament modern.

Valoarea totală e a proiectului „Reabilitarea,modernizarea, extinderea şi dotarea ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgenţă Roman” este de 12.030.739,27 lei (inclusiv T.V.A.), din care suma eligibilă este 10.691.742,05 lei, 98% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor urmând a fi achitate cu fonduri europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (Programul Operaţional Regional 2014 – 2020,
Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale) iar 2% din totalul cheltuielilor eligibile (213.834,85 lei) şi cheltuieli neeligibile în valoare de 1.338.997,22 lei urmând a fi suportate din bugetul Municipiului Roman.

Spitalul Municipal Roman a fost construit în 1977 – 1980. Corpurile clădirii formează litera H și sunt legate funcţional, dar independente structural, cu rosturi seismice între ele. În anul 2007, s-a început construcţia corpului Primire Urgenţe, finalizat în anul 2009. Spaţiile ambulatoriului sunt modernizate, dar dotarea medicală este uzată moral. Un ambulatoriu de specialitate ar trebui sa conţină, pe lângă cabinetele existente şi alte servicii conforme cu normele în vigoare. Trebuie asigurate servicii de imagistică (computer tomograf, aparat de rezonanţă magnetică, radiologie RX, echipamente pentru Urologie, ecografe cu toate echipamentele şi dotările care deservesc aceste aparate).

Prin proiect se propune reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Ambulatoriului Spitalului Municipal de Urgenţă Roman cu o clădire cu regim de înălţime demisol + parter legată funcţional de clădirea principală. La demisol se propune un spaţiu pentru amplasarea Computer Tomograf şi spaţii anexă funcţionării acestuia (camera comandă computer tomograf, cabinet medic, cabinet asistenţi, spaţii de aşteptare, vestiare personal, grupuri sanitare pacienţi, spaţii de circulaţie). Camera unde va fi amplasat Computerul Tomograf va fi izolată împotriva radiaţiilor prin materiale pe baza de plumb (baritare), astfel încât să respecte cerinţele normativelor în vigoare. La parter se propun spaţii pentru amplasare aparat radiologic digital şi anexe necesare funcţionării acestuia; se propune Cabinet Urologie şi cameră control, spaţii pentru personal, grupuri sanitare pentru personal şi pacienţi şi spaţii de circulaţie. Spaţiile aferente acestor funcţiuni vor fi izolate împotriva radiaţiilor prin materiale pe bază de plumb (baritare), astfel încât să respecte cerinţele normativelor în vigoare. Aparatul RMN se va amplasa la nivelul parter al clădirii existente, în zona Radiologie, spațiile existente în aceasta zonă urmând a fi reamenajate. Pereţii, tavanul şi partea superioară de la planşeul existent vor fi izolaţi împotriva radiaţiilor emise de aparatul RMN.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

1 Comentariu

  1. AMARANDUCAI-NICORICI DANIELA

    aparatul RM nu emite radiatii!!!!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.