Doar jumătate din ambulanțele SMURD din județ sunt funcționale

de | 28/09/2018 | Actualitate, Județean, Local

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț funcționează numai pe jumătate, dacă luăm în considerare situația ambulanțelor SMURD. De la centru se vorbește despre un proiect european care să aducă în toată țara peste 500 de autospeciale pentru sitemul de urgență, dar până atunci, salvatorii trebuie să se descurce cu ce au.

Parcul auto de ambulanțe SMURD al ISU Neamț este compus din:

  • 5 ambulanțe SMURD tip B
  • 2 ambulanțe SMURD tip C
  • 1 autospecială de transport personal și victime multiple.

Conform unui răspuns al ISU Neamț, remis înRoman.ro, la data de 26 septembrie o parte semnificativă a autospecialelor SMURD erau scoase temporar din uz, din cauză că au diferite probleme de funcționare. Astfel, la Detașamentul Piatra Neamț figurează ca fiind defecte o ambulanță tip B și una tip C. La Roman, singura ambulanță SMURD este trasă pe dreapta (despre acest subiect, înRoman.ro a scris aici); la Târgu Neamț este aceeași situație ca la Roman.

De precizat că ambulanța tip C defectă de la Detașamentul Piatra-Neamț este ambulanța TIM care ar trebui să ajungă la Roman, pentru a fi utilizată la intervențiile din zonă.

Pentru că instituția județeană este ordonator terțiar de credite, orice reparație se face numai după completarea unui „munte” de hârtii. Mai exact:

ISU Neamț utilizează fondurile lunare alocate de Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, în urma cererilor de credite înaintate până pe data de 15 a lunii pentru luna următoare, în funcție de nevoile unității, cu încadrare strictă în bugetul de cheltuieli pentru anul în curs. În cazul unei ambulanțe defecte, aceasta este diagnosticaă la un operator economic autorizat, după care, dacă există prevedere bugetară, compartimentul tehnic demarează procedura  de achiziție directă, prin întocmirea unui referat de necesitate. Personalul compartimentului Achiziții publice întocmește Nota privind estimarea valorii achiziției publice, publică în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul privind achiziția serviciului de reparație, primește oferte de prețuri, stabilește oferta câștigătoare, întocmește contractul de lucrări de reparație (vizat de consilierul juridic și contabilul șef), după care se execută reparația.” răspuns ISU Neamț, remis înRoman.ro

Evident că toate acestea înseamnă, mai întâi de toate, mult timp în care ambulanțele nu pot fi folosite pentru situații de urgență.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.