Vineri și sâmbătă: alarme în tot județul și porți deschise la pompieri

de | 10/10/2018 | Județean, Social

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor este marcată, în fiecare an, pe data de 13 octombrie. Anul acesta tematica zilei este „Reducerea pierderilor economice în urma dezastrelor”.

În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ, şi-a propus să reamintească elevilor regulile de comportare şi măsurile de protecţie, pe timpul şi imediat după producerea unui cutremur, prin organizarea unui exerciţiu la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Neamţ.

Exercițiul se va desfășura vineri, 12 octombrie, începând cu ora 9.45. Scenariul este că un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter şi o durată de 20 secundes-a produs în zona Vrancei, iar în judeţul Neamţ, efectele cutremurului au produs avarierea unor clădiri, a reţelelor electrice, de gaze naturale şi de telefonie.

Exerciţiul va începe prin introducerea semnalului „ALARMĂ LA DEZASTRE” (5 sunete cu durata de 16 secunde, la intervale de 10 secunde), iar pe parcursul celor 15 minute, personalul didactic, cel auxiliar şi elevii de la toate unităţile de învăţământ din judeţ vor recapitula regulile de comportare în caz de cutremur, scenariul presupunând că ora introducerii semnalului de alarmare este ora producerii cutremurului de pământ. Cu această ocazie, va fi verificată şi funcţionarea sistemului de alarmare din judeţ, precum şi audibilitatea semnalelor transmise.

Activitatea va fi monitorizată de cadre militare de la ISU Neamţ şi de personal al serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, încheindu-se la introducerea semnalului „ÎNCETAREA ALARMEI” (un sunet continuu cu durata de 2 minute).

Sâmbătă, 13 octombrie, va fi organizată Ziua Porţilor Deschise la subunităţile de pompieri din Piatra Neamţ, Roman, Tîrgu Neamţ şi Poiana Teiului, prilej cu care vor fi prezentate mijloacele de intervenţie în caz de dezastre şi modul de folosire a acestora precum şi modul de comportare în cazul producerii acestora.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.