Deputat nemțean: „Copiii de la țară nu au dreptul la Centenar, domnule ministru?” (video)

de | 15/10/2018 | Cultură, Național, Politică

Deputatul USR Iulian Bulai a vorbit, la tribuna Parlamentului, despre proiectele dedicate Centenarului, care sunt finanțate de Ministerul Culturii, dar care nu se adresează și cetățenilor din mediul rural, mai ales copiilor. Parlamentarul atrage atenția asupra acestei inechități, în condițiile în care populația din mediul rural reprezintă un procent important din numărul total al locuitorilor țării.

Aproape jumătate dintre copiii și adolescenții României trăiesc la sate. Jumătate dintre cetățenii acestei țări locuiesc la țară. De acolo vin și eu. Acolo unde nu sunt teatre, nu sunt cinematografe, nici biblioteci publice nu prea mai sunt, iar fostele cămine culturale au activitate doar în sezon de nunți. Și cu toate acestea, doar un sfert dintre proiectele Centenar finanțate de Ministerul pe care-l conduceți sunt adresate mediului rural. Ați recunoscut-o chiar dumneavoastră. Din 20.000.000 de romani, doar 300.000 de țărani vor sărbători centenarul. Vi se pare corect, domnule ministru?

Iulian Bulai, deputat USR

Deputatul Bulai îi reproșează ministrului George Ivașcu că nu are inițiativă în promovarea actului cultural în mediile defavorizate, mai ales în ceea ce privește aceste finanțări pentru proiecte dedicate Centenarului.

Ați transformat Ministerul Culturii într-un ghișeu de cereri și reclamații, în care totul funcționează în sistem de avarie, în care se vorbește mult și se face puțin, haotic și improvizat. Vă citez: „Ministerul nu organizează, el finanțează, cine a fost interesat, a trimis (propuneri)“. Mai are nevoie Ministerul de un ministru, atâta vreme cât pare să-i trebuiască doar o casierie și-o căsuță poștală? Sau trăiam noi, cu toții, în masiva eroare de a crede că rolul unui minister al Culturii e să facă politici publice, să asigure accesul tuturor românilor la serviciul public numit cultură și să facă asta în mod profesionist, transparent și asumat? Greșeam cu toții crezând că Ministerul Culturii e cel responsabil de strategia națională privind Centenarul și că Ministerul va opera o selecție a ceea ce intră în programul național al Centenarului?

Iuian Bulai, deputat USR

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.