„100 de ani de istorie în 100 de cuvinte”, manifestare prilejuită de Centenar

de | 23/10/2018 | Cultură, Local

În cadrul manifestărilor prilejuite de centenarul Marii Uniri, Batalionul 43 Aprovizionare și Transport „Roman I Mușat” din cadrul Bazei 3 Logistice „Zargidava”, a organizat Simpozion aniversar „100 de ani de istorie în 100 de cuvinte”, desfășurat la Cercul Militar Roman în data de 23 octombrie, de la ora 17:00, în prezența unei săli pline cu profesori, copii, civili, militari acitivi, în rezervă și în retragere.

Evenimentul de astăzi se dorește a fi un recurs la memorie o cuvenită reverență artistică închinată celor care prin jerta lor au luminat neamul românesc punând temelia României Mari. Astăzi, în preajma Zilei Armatei României, în an centenar, ne-am propus un moment de reflecție profundă asupra a ceea ce a însemnat un veac de istorie, veac întregit de forțele creatoare ale culturii românești: armata, biserica, școala și administrația locală. 100 de ani înseamnă principii, înseamnă credință, înseamnă valori.Armata româniei și-a definit existența asumându-și prin trecut, prezent și viitor, rolul major de cristalizare a ființei românești, unind sub umbrela durabilității întreg patrimoniul spiritual al jertfei.

lt. col. Florin Stafi, comandantul Batalionului 43

În holul clădirii a fost organizată o expoziție de fotografii, documente și obiecte din Primul Război Mondial, iar col. în rezervă Stelian Cojocaru a făcut o prezentare de uniforme din același război.

Manifestarea a început cu un recital de cântece patriotice susținut de corul clasei a IV-a A al Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”, coordonator prof. Obreja Cristina, și de corul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, coordonator dirijor prof. Gozar Gheorghe.

În cadrul simpozionului au prezentat comunicări tematice următorii invitați:

  • Gl. Mr. (rz.) Maftei Ion: Familia Hurmuzaki în centrul luptei pentru unirea românilor,
  • Prof. Flenchea Petru: Personalitatea mareșalului Constantin Prezan,
  • Col. (rz.) Oprea Vasile: Monumentele războiului pentru reîntregirea României Mari,
  • Pr. Amărinii Ionuț: Implicarea Episcopiei Romanului în Războiul de reîntregire a neamului,
  • Mr. Chiriac Petru: Celebrarea Marii Uniri în operele unor mari artiști români ai vremii,
  • Plt. adj. pr. Grumuș Sorin: Personalități romașcane în Războiul pentru Întregirea României.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.