“100 de ani de istorie în 100 de cuvinte”, manifestare prilejuită de Centenar

100

În cadrul manifestărilor prilejuite de centenarul Marii Uniri, Batalionul 43 Aprovizionare și Transport “Roman I Mușat” din cadrul Bazei 3 Logistice “Zargidava”, a organizat Simpozion aniversar “100 de ani de istorie în 100 de cuvinte”, desfășurat la Cercul Militar Roman în data de 23 octombrie, de la ora 17:00, în prezența unei săli pline cu profesori, copii, civili, militari acitivi, în rezervă și în retragere.

Evenimentul de astăzi se dorește a fi un recurs la memorie o cuvenită reverență artistică închinată celor care prin jerta lor au luminat neamul românesc punând temelia României Mari. Astăzi, în preajma Zilei Armatei României, în an centenar, ne-am propus un moment de reflecție profundă asupra a ceea ce a însemnat un veac de istorie, veac întregit de forțele creatoare ale culturii românești: armata, biserica, școala și administrația locală. 100 de ani înseamnă principii, înseamnă credință, înseamnă valori.Armata româniei și-a definit existența asumându-și prin trecut, prezent și viitor, rolul major de cristalizare a ființei românești, unind sub umbrela durabilității întreg patrimoniul spiritual al jertfei.

lt. col. Florin Stafi, comandantul Batalionului 43

În holul clădirii a fost organizată o expoziție de fotografii, documente și obiecte din Primul Război Mondial, iar col. în rezervă Stelian Cojocaru a făcut o prezentare de uniforme din același război.

Manifestarea a început cu un recital de cântece patriotice susținut de corul clasei a IV-a A al Școlii Gimnaziale “Vasile Alecsandri”, coordonator prof. Obreja Cristina, și de corul Liceului Teologic “Episcop Melchisedec”, coordonator dirijor prof. Gozar Gheorghe.

În cadrul simpozionului au prezentat comunicări tematice următorii invitați:

  • Gl. Mr. (rz.) Maftei Ion: Familia Hurmuzaki în centrul luptei pentru unirea românilor,
  • Prof. Flenchea Petru: Personalitatea mareșalului Constantin Prezan,
  • Col. (rz.) Oprea Vasile: Monumentele războiului pentru reîntregirea României Mari,
  • Pr. Amărinii Ionuț: Implicarea Episcopiei Romanului în Războiul de reîntregire a neamului,
  • Mr. Chiriac Petru: Celebrarea Marii Uniri în operele unor mari artiști români ai vremii,
  • Plt. adj. pr. Grumuș Sorin: Personalități romașcane în Războiul pentru Întregirea României.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult