Leoreanu (PNL): „Este o lege care va duce la blocarea  activității ONG-uilor”

Legea pentru combaterea spălării banilor trebuia să fie doar o transpunere  în legislația națională a unei directive europene, dar Parlamentul a considerat că trebuie aduse „îmbunătățiri” la aceasta. Modificările vizează, însă, funcționarea asociațiilor și fundațiilor din România. Proiectul a fost intens criticat mediul non-guvernamental, o scrisoare deschisă semnată de 40 de organizații non-guvernamentale fiind publicată înaintea votului, însă fără ecou la cei care au inițiat aceste modificări.

Votul pe lege s-a dat miercuri. Inițial, proiectul a picat fiindcă nu a întrunit numărul necesar de voturi, dar coaliția de guvernare a cerut (și a obținut) reluarea procedurii. La al doilea apel, votul a ieșit așa cum cum și-a dorit PSD.

Așa cum este concepută legea, va duce la blocarea  activității ONG-uilor, mai ales a celor care lucrează în beneficiul grupurilor de persoane vulnerabile. Această lege va conduce la reducerea drastică a numărului de cetățeni care apelează la serviciile organizațiilor non-guvernamentale, iar investiția inutilă de resurse în activitatea administrativă se va simți în detrimentul activității pe care asociația o desfășoară în beneficiul comunității. Practic, ONG-urilor li se impun obligații de raportare la care cu greu vor face față până și instituții puternice, care înregistrează profituri majore, cum ar fi bănci sau cazinouri. Legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiul real în 30 de zile de când acesta este cunoscut, iar în caz de neconformare, organizația poate fi dizolvată. În plus, majoritatea a aprobat un amendament prin care asociațiile și fundațiile minorităților sunt excluse de la acest regulament. Adică asociațiile și fundațiile cetățenilor români vor intra în sub incidența acestei legi, iar cele ale minorităților sunt exceptate. Este o discriminare. Aceste asociații vin și, de multe ori, suplinesc activitatea statului. Acest lucru mi se pare de condamnat și PNL a solicitat îndreptarea de urgență a prevederilor excesive cu privire la asociații și fundații.

deputat Laurențiu Leoreanu, vicepreședinte PNL

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult