Autoritățile române nu vor să-l transfere în străinătate pe romașcanul ars în explozie

de | 11/11/2018 | Actualitate, Fără categorie, Local

Romașcanul care a suferit arsuri din cauză că în garsoniera sa a avut loc o explozie (citesște aici ce s-a întâmplat) va rămâne internat la spitalul Sf. Spiridon din Iași sau, eventual, va fi transferat la un spital din București.

Autoritățile române nu consideră că se impune transportul acestuia la o clinică din străinătate.

Am luat legăura cu cabinetul Ministrului Sănătății și mi s-a comunicat că acesta nu va fi transferat în străinătate pentru că nu intră în categoria marilor arși, adică nu are arsuri pe mai mult de 50% din suprafața corpului. Din informațiile pe care le-am primit, medicii de la Iași nu au solicitat tranferul pacientului la București. Probabil că dacă se va cere un astfel de transfer se va realiza, dar șansele ca romașcanul să ajungă în străinătate sunt destul de mici la acest moment. Mai ales că, din păcate, statul român are datorii către clinici din străinătate și nu este credibil, astfel că un transfer nu se va realiza până ce nu vor fi plătite sume la zi și în avans, așa cum a fost în cazul lui Alexandru.

Iulian Bulai, deputat USR

Ramona Strugariu, unul din românii din Belgia care s-a implicat activ în transferarea mai multor răniți de la Colectiv în străinătate și a făcut același lucru și pentru Alexandru, tânărul din Piatra-Neamț, spune că un rănit cu 30% arsuri pe suprafața corpului nu poate fi tratat corect în România.

Domnule Arafat, doamna ministru Pintea, vă cer eu, public, să îl transferați pe acest om. Cu 30% arsuri NU poate fi tratat în România. În România au murit, din cauza infecțiilor, la Colectiv, oameni cu suprafața arsă mai mică de atât. Vă cer, mai ales în condițiile în care deja un grup de supraviețuitori de la #Colectiv a demarat discuții pentru crearea unui mecanism automat de transfer și ați spus că ați contactat deja centre de mari arși din Belgia, să faceți demersurile necesare pentru că acest transfer să se întâmple rapid. Astăzi, dacă se poate. Luați legătura cu centrele respective și obțineți acordul pentru transfer. Știm foarte clar că nu poate fi tratat în România. Până când se poate, vă rog să îl transferați și să faceți demersurile necesare, acum.

Ramona Strugariu

De precizat că tânărul din Piatra-Neamț, care a avut arsuri de 70% din suprafața corpului, a fost transferat cu greu la Charleroi, în Belgia. Pe de o parte, fiindcă un funcționar din Ministerul Sănătății nu voia să semneze un document, pe de altă parte pentru că statul avea datorii față de spital și transferul nu a fost acceptat până când datoria nu a fost plătită. Din păcate, după câteva zile în spitalul belgian, Alexandru a decedat joi, 8 noiembrie.

Deputatul Iulian Bulai a precizat că va face o interpelare și către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, fiindcă cele două explozii din județul Neamț, la distanță de aproximativ două săptămâni, ar trebui să îngrijoreze și să determine autoritățile să acționeze pentru a preveni alte tragedii.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.