Ce face UE pentru mine!? Lucrătorii cu timp parțial

de | 22/11/2018 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Vă numărați printre cei 45,3 milioane de europeni care lucrează cu timp parțial? Această formulă flexibilă de lucru poate îmbunătăți echilibrul dintre viața dumneavoastră de familie și cea profesională și poate contribui la creșterea numărului persoanelor care au un loc de muncă, dar are și dezavantaje dacă nu este voluntară.

Legislația UE privind munca cu timp parțial urmărește să reducă discriminarea lucrătorilor cu timp parțial și să îmbunătățească calitatea acestui tip de muncă. De asemenea, înlesnește accesul la munca cu timp parțial pentru cei care aleg această formulă. Legislația specifică privind timpul de lucru cuprinde și ea norme care asigură protecția lucrătorilor cu timp parțial, stabilind standarde minime pentru perioadele de lucru și de odihnă.

Lucrul cu timp parțial are o puternică dimensiune de gen în UE, 33 % dintre femei lucrând astfel, față de numai 10 % dintre bărbați. Legislația UE privind egalitatea de șanse și de tratament a femeilor și bărbaților interzice orice discriminare în ceea ce privește remunerarea, recrutarea, concedierea, formarea sau promovarea, indiferent de programul de lucru.

Formulele flexibile de lucru precum lucrul cu timp parțial sunt din ce în ce mai frecvente, implicând atât oportunități, cât și riscuri în ceea ce privește accesul la protecție socială, evoluția carierei și siguranța locului de muncă. Orientările UE privind ocuparea forței de muncă, Pilonul european al drepturilor sociale și propunerea unei noi legislații privind condiții de muncă mai transparente și mai previzibile încurajează țările din UE să modernizeze modul în care își organizează piețele muncii. În același timp, pun un puternic accent pe condiții de muncă echitabile și pe egalitatea de șanse, asigurând echilibrul dintre drepturile și obligațiile lucrătorilor și angajaților și dintre flexibilitate și securitate.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.