Aparatele electrice de uz casnic, precum frigiderele și mașinile de spălat rufe, se regăsesc în aproape toate locuințele europene, împreună cu uscătoare, congelatoare, mașini de spălat vase și aparate electrice mici precum prăjitoare de pâine și fierbătoare.
Mulțumită pieței interne, consumatorii din UE au la dispoziție o mare varietate de produse, deoarece un produs comercializat într-o țară a UE poate fi vândut, de asemenea, în toate celelalte state membre. Legislația UE prevede o perioadă de garanție legală de doi ani, în care produsele defecte trebuie reparate sau înlocuite fără costuri pentru consumator.
Pentru utilizarea sigură și eficace a aparatelor electrocasnice, este esențial să înțelegeți instrucțiunile. De aceea, normele UE prevăd ca manualele să fie disponibile în limba țării în care sunt vândute produsele. Normele UE impun, de asemenea, ca aparatele electrocasnice vândute în UE să poarte eticheta CE, care indică faptul că acestea sunt conforme cu standardele de siguranță.
Atunci când alegeți un aparat electric de uz casnic, aveți tendința să comparați funcțiile și prețul produsului. Grație etichetelor energetice ale UE, puteți vedea, de asemenea, cantitatea de energie și de apă pe care o va folosi aparatul respectiv. Fiecare aparat electrocasnic poartă o etichetă indicând o categorie de la F (cea mai proastă) la A (cea mai bună). Grație normelor UE în materie de proiectare ecologică, produsele de uz casnic devin din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic și multe produse se încadrează în prezent la clasa A, care a fost împărțită în patru subclase (A, A+, A++, A+++). Pentru a ține pasul cu progresul tehnologic și a face etichetele mai ușor de înțeles, sistemul de etichetare va fi revizuit pentru a reveni la sistemul de categorii F-A, fără subdiviziuni. De asemenea, tot grație normelor de proiectare ecologică, puteți fi siguri că atunci când aparatele electrocasnice sunt în mod standby, consumul de energie este neglijabil (nu mai mult de 0,5 wați).
0 Comentarii