Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război se majorează substanțial

de | 12/12/2018 | Național, Social

Urmare a aprobării și publicării Ordonanței de Urgență nr. 103/2018, de la 1 ianuarie 2019, valoarea indemnizațiilor prevăzute de Legea nr.49/1991 pentru invalizi, veterani și văduve de război se majorează.

Documentul prevede creșterea indemnizațiilor pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate de la 259 la 1.500 lei lunar, pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar și pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar.

În cazul veteranilor de război și văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 la 600 lei lunar

Soţul supravieţuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de 50% din indemnizaţia de veteran de război sau de 100% din indemnizaţia de veteran de război  (funcție de decorarea sau nu a soţilor, care au avut calitatea de veteran de război) se constată că pentru aceste categorii de urmașe cuantumul indemnizațiilor lunare acordate cu data de 01 ianuarie 2019, va varia de la suma de 300 lei (în cazul urmașei a cărui soț, veteran de război, a fost decorat înaintea decesului) la 1500 lei (în cazul urmașei a cărui soț a avut calitatea de veteran, de mare mutilat şi încadrat în gradul I de invaliditate).

În prezent, în județul Neamț sunt 6 văduve de război, 2623 văduve de veteran de război și  462 veterani de război, din care 8 sunt invalizi de război.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.