Curtea de Conturi: Spitalul Roman a aruncat la gunoi peste 30.000 lei. Cum reacționează Spitalul

732

Curtea de Conturi a efectuat un control la Spitalul Municipal de Urgență Roman în luna octombrie a acestui an. Experții au realizat un raport de constatare ce arată că în unitatea spitalicească sunt destul de multe nereguli. Dintre toate, însă, poate cel mai mult ies în evidență două.

În prima situație, Curtea de Conturi susține că spitalul a aruncat la gunoi  31.724,91 lei. Aceasta este valoarea unor reactivi care au fost găsiți în laboratorul unității, nefolosiți și expirați. Evident, subtanțele vor trebui casate. Până pe 18 mai 2019, conducerea spitalului va trebui să dispună măsuri pentru stabilirea persoanelor vinovate și recuperarea sumei de la acestea. 

A doua situație se referă la un fost angajat al Spitalului. Medicul Lucian George Obeadă a fost concediat ilegal și a câștigat procesul în instanță. Prin urmare, Spitalul a trebuit să îi plătească o sumă importantă: peste 54.000 lei. Plata acestor bani s-a făcut din bugetul unității, dar Curtea de Conturi vrea ca până pe 18 mai 2019, suma să fie recuperată de la „persoanele stabilite răspunzătoare”.

Ce alte nereguli a mai găsit Curtea de Conturi la Spital:

  • Spitalul nu a înregistrat în anul 2017 obligațiile curente generate de evenimente anterioare. Astfel că situațiile financiare încheiate de entitate la data de 31.12.2017 nu oferă o imagine fidelă a poziției financiare și a celorlalte informații anuale referoitoare la datoriile cu exigibilitate sau cu valoare incertă. Nu au fost reflectate corect în evidența contabilă obiectivele de investiții finalizate și recepționate, pentru care au fost întocmite procesele verbale de recepție la terminarea lucrărilor. 
  • Spitalul a plătit accize în valoare de 14.342,21 lei pentru gazul metan consumat, deși legea scutește de la plata accielor unitățile spitalicești.
  • Au fost plătite sume mai mari pentru paza de la CPU decât cele din contract. Suma totală neconformă este de 3.914,42 lei. 
  • Nu s-a respectat legislația privind achizițiile. Spitalul nu a emis, în niciun dosar de achiziție, documente din care să reiasă dacă au fost îndeplinite sau nu clauzele contractului. 

Toate aceste nereguli, dar și altele, trebuie rezolvate până pe 18 mai 2019. Nota de constatare completă a Curții de Conturi o regăsiți mai jos. 

Cum răspunde Spitalul la acest raport?

Cu o cerere către Consiliul Local Roman pentru ca directorul financiar și directorul de îngrijiri să primească stimulente financiare lunare în „limita a maxim două salarii minine brute pe țară”. Proiectul de hotărâre privind acordarea acestor stimulente va fi votat de consilieri în ședința ordinară de miercuri, 19 decembrie.

Abonează-te la newsletter!
Nu rata nici o știre! Trimitem un email în fiecare dimineață cu ultimele știri.
Te poți dezabona oricând.

Fii primul care află! Primești notificări imediat ce am publicat un articol.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de e-mail nu va fi publică.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookies, altfel nu merge. Presupunem că doriți să-l vizitați în continuare, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptVezi mai mult