Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.
Vă numărați printre cei peste 17 milioane de cetățeni europeni care suferă de alergii alimentare? 3,5 milioane dintre aceștia au sub 25 de ani, iar copiii sunt tot mai afectați. La copii, cele mai multe reacții alergice sunt cauzate de ouă, arahide, lapte de vacă, pește și nuci. La adulți, jumătate dintre reacțiile alergice sunt declanșate de fructe precum bananele, ananasul, merele, perele, cireșele sau căpșunile, de legume precum țelina, morcovii și plantele aromatice, dar și de diferite fructe cu coajă lemnoasă și arahide.
Datorită măsurilor luate de UE în acest domeniu, aveți acum dreptul de a fi mai bine informați cu privire la potențialii alergeni din alimentele pe care le cumpărați. Regulamentul UE privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare prevede că este obligatoriu ca toate alimentele preambalate să includă în lista ingredientelor informații despre toți alergenii pe care îi conțin. Primii 14 cei mai des întâlniți alergeni alimentari trebuie evidențiați prin utilizarea unui font, a unui stil sau a unei culori de fond speciale. Pentru produsele alimentare care nu sunt preambalate, statele membre ale UE pot adopta propriile lor reguli de afișare a informațiilor despre substanțele care produc alergii. Dacă nu au adoptat reguli proprii, statele trebuie să utilizeze normele europene.
În 2017, UE și-a actualizat orientările referitoare la substanțele alimentare care cauzează alergii sau intoleranțe pentru a ajuta consumatorii, firmele și autoritățile să înțeleagă și să pună în practică normele UE. Lista celor mai des întâlniți alergeni este elaborată pe baza unui aviz științific actualizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.
De asemenea, UE finanțează proiecte de cercetare care vizează să clarifice diferite aspecte ale alergiilor alimentare și să dezvolte noi tratamente.
0 Comentarii