Monitorizare înRoman.ro: Senatorul Țapu-Nazare susține primăriile să preia casele de cultură și vrea o lege anit-birocrație

de | 23/01/2019 | Județean, Local, Monitorizare parlamentari, Politică

Județul Neamț are 11 parlamentari: trei senatori și opt deputați. În Senatul României sunt Emilia Arcan (PSD), Dan Manoliu (PSD) și Eugen Țapu Nazare (PNL). În Camera Deputaților nemțenii sunt reprezentați de: Viorel Stan (PSD), Dănuț Andrușcă (PSD), Neculai Iftimie (PSD), Ciprian-Constantin Șerban (PSD), Alexandru Rotaru (PSD), Corneliu-Mugurel Cozmanciuc (PNL), Laurențiu-Dan Leoreanu (PNL), Iulian Bulai (USR).
Ce au făcut aceștia în sesiunea parlamentară septembrie 2018 – ianuarie 2019? înRoman.ro continuă analiza bazată pe cifre oficiale a activității fiecărui parlamentar, oferind o nouă sinteză a muncii realizate de reprezentanții noștri în Legislativul României. 

Eugen Țapu Nazare, senator PNL, este membru în Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, membru supleant în Adunarea parlamentară a OSCE, vicelider al liberalilor din Parlament. De asemenea, este membru în grupurile parlamentare de prietenie cu China, Coreea și Muntenegru și membru în grupul Pro-America din Parlament.

Activitatea senatorului Eugen Țapu Nazare în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2018:

  • 9 inițiative legislative;
  • 2 declarații politice;
  • 0 întrebări;
  • 0 interpelări;
  • 2 interpelări adresate premierului;
  • 2 de luări de cuvânt în plen;
  • a susținut  2 moțiuni.

Site-ul Senatului nu permite centralizarea voturilor fiecărui senator, astfel că, spre deosebire de monitorizarea deputaților, la senatori nu se poate vedea de câte ori au votat. Totuși, dacă aveți răbdare, puteți căuta un anume vot al senatorului Eugen Țapu, fie prin introducerea unor cuvinte-cheie, fie prin introducerea unei anumite date.

Una dintre inițiativele legislative pe care Țapu-Nazare le-a susținut în sesiunea parlamentară anterioară se referă la preluarea imobilelor reprezentând case de cultură a sindicatelor în proprietatea publică a statului şi transmiterea acestora în proprietatea publică a unităţilor administrativ teritoriale unde sunt situate. Este și cazul municipiului Roman, Casa de Cultură de la noi fiind a unei federații sindicale care nu a acordat niciodată o atenție adecvată acesteui imobil. Senatorul PNL a mai suținut inițiative legislative privind delicvența juvenilă, fucnționarea asociațiilor de proprietari și o lege anti-birocrație. 

În sesiunea septembrie – decembrie am votat împotriva modificării Codului penal, în momentul în care proiectul a ajuns la votul din plen. Un lucru important l-a reprezentat înregistrarea la Senat a unui proiect de lege inițiat de către parlamentarii PNL care să vină în sprijinul medicilor. Acesta prevede ca orele de gardă efectuate de către personalul angajat în sistemul medical si pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale, constituie vechime in muncă și se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Dacă acest proiect va fi adoptat, medicii vor putea ieși la pensie la cerere, mai devreme, fără penalizări, dar nu înainte de împlinirea vârstei de 57 de ani în cazul femeilor, respectiv 60 de ani în cazul bărbaților. De acest proiect vor beneficia circa 10.000 de medici care efectuează gărzi si circa 20.000 de asistenti medicali. Alături de ceilalţi colegi parlamentari, am susţinut prin intervenţii publice proiectul privind construirea Autostrăzii Unirii Târgu Mureș-Iași, care mai apoi a fost adoptat şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.” 

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL

Parlamentarul nemțean a avut, în luna octombrie 2018, și o deplasare în străinătate. În perioada 3-6 octombrie, Țapu-Nazare a fost la Biskek (Kârgâstan) în calitate de reprezentat al Senatului României la Reuniunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Organizazţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), având ca temă „Promovarea dialogului în materie de securitate în Asia Centrală şi în zonele situate în afara acesteia”. 

Declarațiile de avere și interese ale lui Eugen Țapu Nazare:

  • o casă în Roman;
  • un teren în Roman;
  • bijuterii de 15.000 euro;
  • i-a împrumutat 700.000 lei lui Dorin Ursărescu;
  • este asociat la Vlanda Company SRL;
  • este prim-vicepreședinte al PNL Neamț.

Cât ne costă pe noi, cetățenii, prezența lui Eugen Țapu Nazare în Senat?

Indemnizația lunară netă a parlamentarului este de 11.670  lei (la nivelul august 2018, acestea fiind cele mai recente informații disponibile pe site-ul  Sentatului). La indemnizație se adaugă o diurnă și decontarea cheltuielilor cu transportul și cazarea. 

Pe site-ul Senatului nu figurează nicio adresă pentru cabinetul parlamentar din teritoriu al senatorului, singurele date de contact fiind cele de la Parlament.

„De la începutul mandatului de parlamentar şi până în prezent am acordat un număr de 309 audienţe la Biroul Parlamentar din Piatra-Neamţ, unele din propunerile cu care cetăţenii au venit transformându-se în iniţiative legislative, cum ar fi cea a angajaţilor din sistemul medical şi cea privind privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. La sfârşitul anului 2018, am avut şi voi mai urma discuţii cu primarii din judeţul Neamţ, cu scopul de a identifica investiţiile şi nevoile comunităţilor locale pentru a putea fi prinse în amendamente pe care le voi formula asupra proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2019.”

Eugen Țapu-Nazare, senator PNL

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.