Ce face UE pentru mine!? Lucrătorii în vârstă

de | 24/01/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Aveți peste 55 de ani și un loc de muncă? Dacă da, considerați că potențialul dumneavoastră este utilizat pe deplin și că aveți competențele necesare pentru o slujbă modernă? Sau vă simțiți discriminat de angajatorul dumneavoastră?

Știați că, deși autoritățile naționale dețin principala responsabilitate în ceea ce privește politicile de ocupare a forței de muncă, UE a adoptat în 2000 un act legislativ care interzice discriminarea pe criterii de vârstă la locul de muncă? În plus, UE oferă sprijin financiar pentru dobândirea unor noi competențe și colaborează cu statele membre pentru a stabili împreună principii și orientări privind politicile de angajare a persoanelor în vârstă.

Pentru a vă da posibilitatea să vă actualizați competențele sau să dobândiți altele noi, UE finanțează proiecte în țările europene prin intermediul Fondului social european (FSE). În perioada 2007-2010, în jur de 576 000 de persoane în vârstă au beneficiat deja de sprijinul pentru învățarea pe tot parcursul vieții acordat prin FSE. Lucrătorii în vârstă care își pierd locul de muncă în urma globalizării pot primi și ei ajutor din partea UE pentru a rămâne sau a se întoarce în câmpul muncii. Acesta este acordat prin Fondul european de ajustare la globalizare.

În cadrul Anului european al îmbătrânirii active 2012, țările din UE au convenit asupra unor principii directoare pentru autoritățile naționale. Ele ar trebui să garanteze drepturi egale pentru lucrătorii în vârstă pe piața forței de muncă, să le ofere servicii în sprijinul angajării, să prevină stereotipurile negative și discriminarea lor la locul de muncă și să promoveze utilizarea cunoștințelor, a competențelor și a experienței acestor lucrători.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.