Cum au serbat romașcanii unirea Principatelor Române

de | 24/01/2019 | Actualitate, Local

Mica Unire i-a reunit din nou pe romașcani în fața stejarului de pe strada Smirodava, plantat acum 160 de ani de un învățător unionist. Pe o ninsoare ca în povești, autoritățile locale și ceilalți participanți au ascultat imnul național înainte de a susține alocuțiunile în fața audienței. 

Deputatul Laurențiu Leoreanu a vorbit despre reformele lui Cuza și mărturia vie de la Roman a acelor timpuri. 

festivitati Mica Unire Leoreanu 7458

Îl cinstim azi pe principele Alexandru Ioan Cuza , cel care a fost ales domn al Moldovei și al Țării Românești, cel care a pus bazele principatului român, cel de la care a încput reforma în instituțiile statului, reforma în agricultură, reforma în învățământ. Au demonstrat că în acele vremuri oameni cu drag și dor de țară și-au dat măsura lor, și-au pus amprenta, au marcat timpul lor. Suntem lângă mărturia acelor vremuri: acest arbore care împlinește 160 de ani. Stă drept, stă falnic, bătrân, dar nu plecat. Cu demnitate a vegheat în acele vremuri, cu demnitate ne este mărturie azi.

Laurențiu Leoreanu, deputat PNL 

Senatorul Dan Manoliu a pus accentul pe reîntoarcerea la valori precum patriotism și toleranță. 

festivitati Mica Unire Manoliu 7473

În această zi și în acest an trebuie să ne aplecăm mai mult asupra istoriei; trăim într-un stat numit România, ne spunem români. Acest stat și această națiune s-au născut prin două evenimente majore: mica unire și marea unire. Acum 160  de ani, înaintașii noștri, adevărați patrioți, dând mâna și uitând de orgolii, de ură, înțelegând și învățând toleranța au  făcut mica Românie. Urmașii lor, la 1918, au făcut  marea Unire, înțelegând că țara este înaintea tuturor. Din păcate, azi am uitat ce înseamnă toleranța și mulți sau cel puțin unii au uitat ce înseamnă patriotismul, au uitat ce înseamnă să reprezinte România în Europa. De aceea mesajul meu este: haideți să dăm mână cu mână, haideți să învățăm din nou toleranța, să învățăm patriotismul înaintașilor noștri, care au pus țara înaintea tururor, înaintea intereselor de grup.”

Dan Manoliu, senator PSD

Seria cuvântărilor publice a fost încheiată de primarul Lucian Micu. 

festivitati Mica Unire Micu 7482

Hora Unirii nu trebuie să fie un simbol al fericirii că suntem români, ci trebuie să fie o bucurie că suntem români împreună. Gândiți-vă că în urmă cu 160 de ani, cei care au ajutat la înfăptuirea unirii Principatelor Române pentru că nimeni nu trebuie să fie singuri nici la bine, dar nici la greu. Vreau să facem un exercițiu împreună: luați de mână persoana din stânga sau din dreapta dumneavoastră și să vedem ce înseamnă, de fapt, să fim uniți. Parcă împreună nu mai simțim că ne frig, că nu ne mai este frică de nimic. În vreme de război oamenii se îmbărbătau ținându-se de mână; cred că și în vreme de pace trebuie să ne ținem de mână pentru a fi mai puternici, pentru a fi mai buni. ”

Lucian Micu, primarul municipiului Roman

Ulterior, elevi ai Școlii Mihai Eminescu au evocat mica unire printr-o scenetă, după care cei prezenți s-au prins în horă, alături de membrii amsamblului romașcan Plai Moldovenesc. 

Începând cu acest an, zona cunoscută de romașcani „la stejarul unirii” va purta denumirea de Piațeta Unirii, o pancartă fiind montată în acest sens chiar lângă arborele istoric. 

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.