Ce face UE pentru mine!? Amatorii de bere

de | 28/01/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Mulțumită libertății schimburilor comerciale în cadrul pieței interne a UE, o bere scoasă la vânzare într-un stat membru al UE poate fi vândută în orice țară din UE. Puteți degusta berile engleze „ale” și amare, berea belgiană „Trappist”, berea germană „Hefeweizen” și o gamă largă de beri artizanale produse de o nouă generație de berari inovatori, în toate cele 28 de state membre. În 1987, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că legile germane ale purității nu pot fi invocate pentru a exclude de pe piața germană o bere care poate fi vândută într-un alt stat membru al UE.

Puteți degusta specialități de bere regionale, precum Kölsch, o bere tradițională din Köln, sau Gueuze, o bere tradițională din regiunea din jurul Bruxelles-ului produsă prin fermentație spontană. Mulțumită siglelor de calitate ale UE, puteți fi sigur că o bere cu o denumire regională protejată a fost într-adevăr produsă în regiunea respectivă în conformitate cu standarde de calitate definite în mod riguros. Producătorii de bere din regiune pot fi siguri că alți producători nu pot trișa, folosindu-se de numele produsului lor regional tradițional.

Vă temeți că câțiva giganți ai industriei berii vor domina piața lăsându-i pe dinafară pe micii producători de bere? Normele UE în materie de concurență garantează că nicio întreprindere nu poate abuza de puterea sa de piață.

Ar putea berea bună să fie dăunătoare pentru planetă? De fapt, berea este un produs destul de sustenabil: producătorul de bere austriac Göss a câștigat premiul UE pentru energie sustenabilă în 2016 cu fabrica sa de bere neutră din punctul de vedere al emisiilor și care respectă mediul, iar proiectul LIFE-Brewery finanțat de UE dezvoltă tehnologii pentru a transforma subprodusele de fermentare în hrană pentru pești.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.