Ce face UE pentru mine!? Producătorii de fructe și legume

de | 29/01/2019 | Ce face Uniunea Europeană pentru mine

Cum ne influențează Europa viața de zi cu zi? Cum ne afectează locul de muncă, familia, asistența medicală, hobby-urile, călătoriile, securitatea, alegerile în calitate de consumatori, drepturile sociale? Cum este Europa prezentă în orașele și în regiunile noastre? Indiferent de locul în care trăim și de modul în care ne câștigăm viața sau ne petrecem timpul, UE are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi, în calitate de cetățeni europeni.

Producătorii de fructe și legume din UE reprezintă un grup pestriț de fermieri. Gama lor de produse se întinde de la fructele tropicale exotice la toate soiurile posibile de varză. Totodată, ei folosesc mai multe tipuri diferite de sisteme de producție, de la mici livezi tradiționale la plantații și sere de mari dimensiuni. În ciuda acestei diversități, toți cultivatorii de fructe și legume trebuie să facă față unor probleme comune: cele mai multe dintre produsele lor sunt fragile, perisabile rapid și vulnerabile în fața fenomenelor climatice extreme, bolilor sau dăunătorilor, iar piața lor este foarte instabilă. Sprijinul acordat de UE joacă un rol important în efortul de a face față acestor dificultăți.

În UE, cultivatorii de fructe și legume pot adera la organizații de producători care primesc fonduri UE pentru parteneriate. Acestea pot să-i ajute să își întărească poziția în negocierile cu retailerii puternici și să folosească instrumente de management al riscului, precum asigurările sau fondurile mutuale. În cazul în care piața nu absoarbe producția, fondurile UE le pot oferi cultivatorilor de fructe și legume compensații pentru producția nevândută și produsele retrase pot ajunge la organizații de caritate sau organisme publice. Standardele de comercializare, etichetele de calitate și campaniile de promovare ale UE, toate contribuie la conservarea și promovarea calității fructelor și legumelor din UE.

Fondurile UE finanțează inițiativele și proiectele legate de alimentație și sănătate care încurajează consumul de fructe și legume. Un astfel de exemplu este distribuirea gratuită a fructelor și legumelor în școli în întreaga UE, finanțată de UE, cu ajutorul căreia copiii sunt învățați de ce este bine să mănânce sănătos și sunt încurajați să aibă o alimentație mai sănătoasă.

Articol scris de Gabriel Baciu

Fost realizator de programe, coordonator muzical și creator de reclame la Radio Nord-Est și Radio Terra; fost realizator de programe la CNS Roman; antreprenor în advertising și publicitate din 2003; membru fondator al săptămânalului Opinia Romașcană; consultant pentru comunicare, advertising și publicitate; grafician și dezvoltator site-uri web.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.