Urmează disponibilizări în școli? Directorii riscă amenzi de 50.000 de lei din cauza bugetului

de | 29/01/2019 | Educație, Județean

Anul nu a început tocmai bine pentru directorii unităților de învățământ. În cadrul unei ședințe de lucru ce a avut loc marți, 29 ianuarie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, directorii de școli (cei care nu au stat de sărbători să citească legislație) au aflat că riscă amenzi „de la 50.000 de lei la 100.000 de lei” dacă nu se încadrează în buget.

Această amendă, care vizează directorul, adică persoana fizică, este menționată în Ordonanța de Urgență nr.114 din 28 decembrie 2018.

Pentru directori, vestea nu a căzut deloc bine, mai ales că în ultimii ani majoritatea covârșitoare a școlilor din Neamț nu se încadrau în bugetul prevăzut inițial.

Costul standard per elev a rămas același ani la rândul. Între timp salariile au crescut, s-au indexat, etc… În același timp, populația școlară este în scădere. Cum să te mai încadrezi în buget?”, a spus un director care a participat la ședință.

În cadrul aceleași întâlniri s-a vorbit și de o posibilă creștere a costului standard per elev, dar nu mulți dintre participanți au încredere în ce va urma.

Nu este o informație certă. Dar sigur este că dacă bugetul va rămâne la fel, cele mai multe școli nu se vor încadra. Și tu ca director, împreună cu Consiliul de Administrație și cu aviz de la ISJ, va trebui să cauți soluții pentru a te limita în banii pe care îi ai, să nu iai amendă de jumătate de miliard. O posibilă soluție ar putea fi renunțarea la anumite categorii de personal. De asta au crescut salariile? Ca să înceapă să dea oameni afară?”, a zis un alt director.

De precizat că planul de școlarizare și planul de investiții al unei unități de învățământ trebuie avizat și de ISJ, apoi trimis spre Minister. Directorii spun că pentru ei urmează o perioadă extrem de dificilă și speră ca zvonul cu creșterea costului standard per elev să devină realitate.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.