Expoziție la Parlament în cinstea Vioricăi Agarici

de | 31/01/2019 | Cultură, Național

Curajul Vioricăi Agarici, cea care a oprit trenul morții în Gara Roman, va fi onorat la Palatul Parlamentului, cu ocazia comemorării a 74 de ani de la eliberarea deținuților din lagărul de la Auschwitz – Birkenau.

Evenimentul va fi organizat miercuri, 6 februarie, de Consiliul Județean Neamț, prin Complexul Muzeal Județean, sub patronajul Camerei Deputaţilor.

Prin prezentarea acestei expoziţii la Bucureşti ne dorim să reafirmăm respectul faţă de actele de curaj ale semenilor noștri făcute de-a lungul istoriei și să aducem în fața publicului eroi care sunt punte între țări și religii. Zilele trecute s-au comemorat 74 de ani de la eliberarea deținuților din lagărul de exterminare de la Auschwitz – Birkenau. A fost un episod trist din istoria omenirii, care nu trebuie uitat, dar nici repetat. Acesta este scopul proiectului nostru și Consiliul Judeţean Neamț dorește, prin proiectele viitoare, să păstreze neștearsă memoria tuturor eroilor acestor locuri. Aducem astăzi un omagiu memoriei Vioricăi Agarici – un adevărat ambasador și simbol ale Neamțului.”

Ionel Arsene, președinte CJ Neamț

Expoziția constă în reconstituirea estetică și simbolică a vagoanelor „Trenurilor Morții“ cu care evreii erau transportați către lagărele de exterminare.

Vernisajul „Viorica Agarici“ va începe pe data de 6 februarie, la ora 13, expoziția rămânând deschisă pe perioada Reuniunii informale a miniștrilor Afacerilor Interne și a miniștrilor Justiției ai țărilor UE (JAI), organizată de Ministerul Justiției (în cadrul Președinției Rotative a României la Consiliul Europei).

Ulterior, expoziția va fi relocată în Gara municipiului Roman, acolo unde se află de câțiva ani bustul Vioricăi Agarici, realizat de sculptorul nemţean Florin Zaharescu, pentru un nou vernisaj.

Un articol despre Viorica Agarici și aspecte inedite din viața ei de la Roman puteți citi aici: Amintiri despre Viorica Agarici: „Vine Doamna! Vom primi bomboane!”

Viorica Agarici a fost președintă a filialei din Roman a Societății Naționale de Crucea Roşie, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a salvat de la pieire sute de evrei transportați în condiții inumane, în „Trenurile Morții“. Pentru curajul său, la data de 8 iunie 1983, Statul Israel și Institutul „Yad Vashem“ din Ierusalim i-au acordat, post mortem, diploma şi titlul „Drepţi între popoare“, un arbore fiind plantat în memoria sa pe „Aleea Celor Drepţi“. În anul 2011, Primăria Municipiului Roman i-a acordat titlul de „cetățean de onoare“.

Invitatie Palatul Parlamentului Viorica Agarici

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.