Neamțul pierde elevi pe bandă rulantă. Cifrele sumbre ale anului școlar viitor

de | 01/02/2019 | Educație, Județean

Județul Neamț pierde, în fiecare an școlar, câte o școală de mărime medie. Cifrele provin de la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, așadar sunt date oficiale. Elena Laiu, inspectorul școlar general al județului a declarat joi, 31 ianuarie, că județul Neamț pierde anual între 1.200 și 1.500 de elevi; adică o școală cu 60 – 75 de clase, dacă luăm în considerare un număr mediu de 20 elevi/clasă.

Pentru anul școlar 2019 – 2020, însă, pierderile par a fi și mai însemnate:
se estimează a se forma cu 100 de clase mai puțin. Cifra exactă se va ști peste câteva luni, când se vor fi terminat toate înscrierile.

Numărul mai mic de elevi duce, evident, și la un număr mai mic de norme, adică mai puțini profesori; mai exact, cu 160 de norme mai puțin. Reprezentanții ISJ Neamț au declarat că profesorii titulari nu vor fi afectați, dar nu au spus nimic despre profesorii suplinitori sau necalificați.

Confrom planului de școlarizare, anul 2019 – 2020 va însemna 35% învățământ profesional (aceasta fiind directiva de la Ministerul Educației). În Neamț vor fi, în ciclul liceal, 60 de clase de învățământ profesional, 52 de clase de învățământ teoretic, 19 clase de învățământ vocațional și 38 de clase de învățământ tehnologic.

Articol scris de Teo Baciu

Jurnalist din 2007, cu experiență în presa locală și națională, bursieră în 2014 a programului "Bursele Europene pentru Jurnaliști în Dialog", coautor al portalului național justitiecurata.ro, premiată de Reprezentanța Comisiei Europene în România în cadrul concursului "Reporter și blogger european".

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.